Furtuna puternică de luni din Capitală a provocat un incident îngrijorător în rețeaua de canalizare din zona centrală a Bucureștiului.
Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 9 iunie, o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru București, valabilă în intervalul 15:28- 16:20. În acest context, ploile torențiale au generat o presiune uriașă în caseta de ape uzate aflată sub râul Dâmbovița, iar rezultatul a fost o refulare care a stârnit panică, filmată pe Splaiul Independenței, în apropierea Curții de Apel.
În imaginile video obținute în exclusivitate de știrilekanald.ro, se poate observa cum, plăcile de beton s-au desprins, iar de sub ele a izbucnit un torent tulbure, cu miros pregnant și suspiciune de ape reziduale.
Potrivit specialiștilor, fenomenul a fost provocat de suprapresiunea din rețeaua de canalizare, într-un context în care cantitatea de precipitații a depășit 120 l/mp, un eveniment cu o frecvență de apariție estimată la o dată la 100 de ani.
Răspunsul autorităților: „Sunați la Apa Nova”
Mai mulți trecători au încercat să apeleze de urgență la 112 pentru a semnala avaria. Conform relatărilor, timp de zeci de minute nu s-a răspuns la apelurile insistente.
Această lipsă de reacție rapidă din partea autorităților ridică semne de întrebare legate de protocolul de intervenție în cazul avariilor de infrastructură majoră, mai ales în contextul unui proiect de reabilitare aflat deja în desfășurare.
Mirosul generat de apa murdară din “fântâna arteziană” ivita ad-hoc în timpul potopului, pe Dâmbovița ar fi fost cauzat, potrivit specialiștilor, de apa pluviala care, în scurgerea ei, adună resturi vegetale și mizerie de pe străzile “spălate” de cantitățile mari de ploaie.
Apa Nova: „A fost un debit excepțional, peste 200 mc/secundă”
Reprezentanții Apa Nova, compania care gestionează rețeaua de apă și canalizare a Municipiului București, au transmis un comunicat în care precizează că fenomenul observat este normal în condiții de debit excepțional.
Caseta tehnică a funcționat ca o supapă de suprapresiune, iar albia Dâmboviței a preluat temporar o parte din volumul crescut de apă.„Având în vedere avertizările meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru astăzi, 09.06.2025, și emiterea Codului Portocaliu, inclusiv pentru Municipiul București, în urma căruia s-au înregistrat cantități de precipitații care au depășit 43 l/mp și izolat de peste 70 l/mp, iar instantaneu s-au depășit și 120 l/mp, în urma cărora s-au înregistrat acumulări semnificative de apă în Capitală.
În acest interval, s-a înregistrat un eveniment pluvial ce a depășit, din punct de vedere al frecvenței de apariție, frecvența de o dată la 100 de ani.
Compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă și canalizare pentru Municipiul București, a suplimentat la maximum echipele operaționale din teren, intervenind prompt cu 20 hidrocurățitoare, 62 de autoutilitare, 47 echipamente de pompare și un efectiv de 318 specialiști.
Echipele vor rămâne prezente în teren, continuând să intervină pentru degajarea carosabilului și să răspundă la toate solicitările clienților și ale autorităților.
Apa Nova colaborează în toată această perioadă cu Poliția Rutieră, Administrația Străzilor și Societatea de Transport București, în scopul minimizării impactului evenimentului pluviometric asupra locuitorilor Capitalei.”, se arată în comunicatul Apa Nova.
Compania subliniază că sistemele de colectare a apelor pluviale și menajere sunt separate, iar intervențiile au fost desfășurate prompt: 20 hidrocurățitoare, 62 de autoutilitare, 47 de echipamente de pompare și 318 specialiști au
fost mobilizați pe teren pentru a preveni și remedia problemele apărute în rețea.
Ce este caseta de sub Dâmbovița și de ce este atât de importantă
Caseta din beton aflată sub albia canalizată a Dâmboviței este una dintre cele mai vechi structuri de acest fel din București, proiectată încă din anii ’30. Rolul său este de a colecta și transporta atât apele pluviale, cât și apele uzate, în funcție de zonă. Deși concepută să suporte variații mari de debit și presiune, lipsa lucrărilor de reabilitare din ultimele decenii a dus la apariția unor vulnerabilități.
Incidentul de luni confirmă ceea ce specialiștii avertizează de ani: structura casetei de sub Dâmbovița are nevoie de intervenții urgente, înainte ca alte secțiuni ale planșeului urban să cedeze.
Lucrările de la Piața Unirii: începutul unei curse contra-cronometru
Din 10 iunie 2025, adică chiar a doua zi după această avarie, Primăria Sectorului 4 demarează lucrările de reabilitare a planșeului Unirii. Proiectul include patru etape, de la Hanul lui Manuc până la zona fântânilor arteziene, și presupune intervenții în profunzime, consolidări cu beton armat, refacerea rețelelor edilitare și drenaj.
Cu toate acestea, incidentul de astăzi ridică întrebarea esențială: nu cumva infrastructura este atât de deteriorată încât proiectul trebuie regândit din temelii?
Furtuna din București a făcut prăpăd
Începând cu ora 15:30, vreme de aproximativ o oră, furtuna violentă a lovit capitala, cu rafale de vânt de până la 70 km/h. A fost emis și un mesaj Ro-Alert, în care oamenii au fost avertizați de prezența unor fenomene meteo puternice. Ploaia torențială a acetat implicit circulația din capitală, transportul în comun, după ce mai multe linii STB și de tramvai au rămas blocate.
Zborul TAROM care se întorcea de la Paris și zborul Eurowings de la Stuttgart au fost redirecționate luni după-amiază de pe Aeroportul Otopeni spre Constanța. De asemenea zborul TAROM RO644 Cluj Napoca- București a ajuns la Craiova în așteptarea îmbunătățirii condițiilor meteorologice din București.