
1 din 2 | Biserica de lemn din Budești Josani - Maramureș

2 din 2 | Biserica de lemn din Budești Josani - Maramureș
Iată care este biserica de lemn din Maramureș care uimește prin frumusețea sa: Este construcție "magnifică" pentru epoca sa
În inima Maramureșului, într-un peisaj pitoresc dominat de coline domoale și păduri seculare, se înalță o bijuterie arhitecturală ce transcende timpul: biserica de lemn din Budești Josani, o capodoperă a meșterilor populari maramureșeni, datată din anul 1643. Despre această construcțiese spune că este „magnifică pentru epoca sa”.
O istorie care începe în Evul Mediu
Budeștiul este o așezare străveche, atestată documentar în 1361, când făcea parte din cnezatul românesc de pe valea Cosăului.
Biserica din Josani, ridicată pe o colină care domină centrul satului, poartă hramul Sfântului Nicolae încă de la începuturile sale. Din 1999, a fost recunoscută oficial și la nivel internațional, fiind inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Biserica de lemn din Budești Josani - Maramureș
Citește și: Ce semnificație au, de fapt, simbolurile sculptate pe porțile de lemn din Maramureș
O arhitectură impunătoare și detalii care impresionează
Cu dimensiuni considerabile – 18 metri lungime, 8 metri lățime și un turn ce atinge 26 de metri înălțime – biserica este cea mai amplă construcție de lemn din Maramureșul istoric.
Edificiul are plan dreptunghiular, cu o absidă poligonală decroșată și trei încăperi tradiționale: altarul, naosul și pronaosul. O semicalotă de inspirație bizantină acoperă altarul, în timp ce naosul are o boltă semicilindrică, amplificând simțul monumental al spațiului interior.Turnul clopotniță, înălțat deasupra pronaosului, atrage atenția prin foișorul cu arcade și fleșa sa zveltă, flancată de patru turnulețe – un element arhitectural unic în Maramureș. Întregul acoperiș este realizat din șindrilă, cu pante repezi și streașină dublă, ce protejează construcția de umezeală și intemperii.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre Drumul Verde din Maramureş: circulaţia auto este complet interzisă
Picturile murale din interiorul bisericii, datând din 1762, poartă semnătura lui Alexandru Ponehalschi, un artist local de mare valoare, fidel tradiției postbizantine. Scenele religioase sunt separate de linii de culoare, iar fețele sfinților sunt desenate minuțios, cu trăsături inspirate din miniaturile manuscriselor medievale.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.