VIDEO - Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași va fi reabilitată. Căsuța de poveste cu două încăperi a fost afectată de alunecările de teren

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași va intra într-un amplu proces de reabilitare. Căsuța cu două încăperi în care și-a petrecut ultimii ani din viață marele scriitor s-a degradat și a fost afectată de alunecările de teren, așa că acum are nevoie urgentă de lucrări de consolidare și reparații.

Webeditor: Mircea Pop marți 16 noiembrie 2021 , 14:00

Bojdeuca lui Creangă va fi reabilitată

Bojdeuca lui Creangă va fi reabilitată

[Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Bojdeuca lui Ion Creangă cu două încăperi mici, prispă și cerdac, ascunsă pe una dintre cele șapte coline, în mahalaua Țicăului DIN Iași este locul în care marele scriitor și-a petrecut ultimii 18 ani din viață.

A cumpărat căsuța cu 50 de galbeni austrieci și s-a mutat aici la vârsta de 35 de ani. În interior, o parte dintre obiectele scriitorului au rămas parcă, și astăzi, neatinse.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă

[Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro]

Bojdeuca lui Ion Creangă, o călătorie în trecut

”Sub fereastra laterală avem măsuța de lucru, cu toc, călimară, o lampă care face mai mult fum decât lumină, o foaie de manuscris, un număr din Convorbiri Literare în care Creangă își publică în timpul vieții poveștile, povestirile și amintirile”, ne spune muzeograful

George Drîmbei.

Citeste si: VIDEO- Bojdeuca lui Ion Creangă, luată cu asalt de turiști. Este vizitată de zeci de mii de oameni pe an

Ion Creangă a scris aici cele mai iubite opere ale sale

În “bojdeuca de căsuță”, așa cum îi plăcea chiar lui Creangă să o numească, autorul și-a scris aproape întreaga operă. Toate poveștile, dar și una dintre cele mai iubite scrieri din literatura noastră, “Amintiri din copilărie”, au fost așternute pe hârtie aici.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă

[Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro]

Citeste si: Doliu în literatura română. A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

Acum, bojdeuca din Țicău va fi reabilitată cu fonduri nerambursabile obținute în cadrul unui proiect transfrontalier derulat de Consiliul Județean Iași și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova.

Investiția va fi de 2,7 milioane de lei

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă

[Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro]

”Au început să apară fisuri, este foarte probabil ca terenul care are tendință de alunecare să se fi deplasat”, mai spune muzeograful. Căsuța marelui Ion Creangă va fi consolidată și reabilitată, amfiteatrul, accesul pietonal și instalația electrică vor fi refăcute, iar spațiul verde va fi reamenajat. Investiția va fi de 2,7 milioane de lei”.

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase obiective turistice din Sinaia

”Dacă în 2019 au fost 50 de mii de turiști, practic cel mai vizitat muzeu al nostru, sper ca anul viitor sau peste doi ani de zile, trei ani de zile să avem un număr mult mai mare de turiști pentru că și Iașul, și lumea culturală. Dar mai ales Ion Creangă merită ca un număr cât mai mare de copii, adulți sau bunici să-și retrăiască copilăria cu poveștile lui Ion Creangă, spune Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Ion Creangă și-a scris aici operele

Ion Creangă și-a scris aici operele

[Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro]

Când a fost reabilitată ultima dată bojdeuca

De-a lungul celor 180 de ani, de când a fost construită, casa a fost reabilitată de patru ori, ultima dată în urmă cu 36 de ani, în 1985. Cu toate acestea, la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași ajung turiști din toată țara, dar și din străinătate.

Citeste si: VIDEO- Clădiri istorice reabilitate spectaculos de străini: Centrul Timișoarei își recapătă strălucirea de altădată

Bojdeuca din Țicău a scriitorului Ion Ceangă poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 10 și 17. Prețul unui bilet de intrare este 9 lei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si