Ce se întâmplă cu bolnavii COVID-19 care au și probleme cardiovasculare. Informații oficiale

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care aveau şi boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evoluţie către deces, conform unei analize a CNSCBT.

Georgiana Balaban, luni 02 noiembrie 2020 , 20:50

bolnavii covid-19 probleme cardiovasculare
Pacienții coronavirus din România.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care aveau şi boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, arată o analiză realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind factorii de risc pentru deces la cazurile de COVID-19.

Ce se întâmplă cu femeile bolnave de coronavirus

În cazul femeilor, imunitatea compromisă se află pe primul loc între factorii de risc, urmând bolile renale cronice şi cele cardiovasculare. La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul lor, urmate de cancer şi bolile hepatice cronice. "Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", consideră specialiştii CNSCBT.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, luni seară, a doua analiză privind factorii de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19.

bolnavii covid-19 probleme cardiovasculare
Pandemia COVID-19 în România.[Sursa foto: PixaBay]

"Această analiză orientativă are ca sursă de date fişele de supraveghere pentru 21.766 cazuri confirmate (cu 46% mai multe faţă de prima analiză, respectiv 22% din numărul de cazuri introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată), completate de spitale şi DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucuresti şi accesate de CNSCBT la data de 09/09/2020, ora 09.00", arată sursa citată.

Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă această analiză a fost de 1.323 (cu 57% în plus faţă de prima analiză, respectiv 33% din numarul de decese introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată). Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizată şi de aceasta data prin regresie logistică multivariată, estimându-se puterea asocierii între posibilii factori de risc şi deces la cele 1.323 de cazuri decedate, comparativ cu grupul de pacienţi care au rămas în viaţă.

a. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la total (ambele sexe)

"Din cele 21.766 cazurile confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit", explică CNSCBT.

Aceştia arată că, în comparaţie cu prima analiză, sexul masculin continuă să reprezinte factor de risc pentru deces, iar bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul 1. Bolile renale cronice au rămas pe locul 2, în timp ce cancerul a urcat o poziţie şi ocupă locul 3. Totodată, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

b. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul feminin

"Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse în analiză cele pentru care a fost menţionată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit", arată sursa citată.

Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice se află cu 3 poziţii mai sus faţă de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top 3 şi a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

Citeste si: Bilanț coronavirus 1 noiembrie 2020: Număr dramatic de cazuri noi duminică!

Citeste si: Ministrul Sănătăţii: Avem 1.250 de paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid şi mergem spre 1.500

c. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul masculin

Pentru cele 9.967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 şi incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziţie şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice au urcat o poziţie şi ocupă locul 5. Bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, faţă de 5. De asemenea, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

"Rezultatele acestei analize sunt consistente cu cele ale primei analize, realizate la începutul lunii iunie 2020. Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", concluzionează specialiştii CNSCBT.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vezi online serialul „Prizoniera destinului” subtitrat în limba română - Episodul 30,... Vezi online serialul „Prizoniera destinului” subtitrat în limba română - Episodul 30, sezonul 1, miercuri, 27 ianuarie- VIDEO. Zeynep devine prizoniera fostului ei sot!
demamici.ro
O fetiță de 10 a murit din cauza unei provocări de pe Tik Tok. „Jocul fularului” a... O fetiță de 10 a murit din cauza unei provocări de pe Tik Tok. „Jocul fularului” a lăsat-o fără viață sub ochii surorii mai mici | Demamici.ro
b1.ro
O tânără a dezvăluit cum, în mod neașteptat, a descoperit un SECRET întunecat de... O tânără a dezvăluit cum, în mod neașteptat, a descoperit un SECRET întunecat de famile. I-a schimbat total viața
monitorulcj.ro
Accidente identice, PEDEAPSĂ DIFERITĂ. Milionarul cu Jaguar, 1 an și 6 luni CU... Accidente identice, PEDEAPSĂ DIFERITĂ. Milionarul cu Jaguar, 1 an și 6 luni CU SUSPENDARE. Un taximetrist fără relații, 3 ani CU EXECUTARE!
infoactual.ro
Reţeta pentru cel mai delicioase baclavale turcești! Secretul cu care nu dai greş... Reţeta pentru cel mai delicioase baclavale turcești! Secretul cu care nu dai greş niciodată
infoactual.ro
Alimente pentru o siluetă de invidiat. Ce trebuie să mănânci ca să topești kilogramele... Alimente pentru o siluetă de invidiat. Ce trebuie să mănânci ca să topești kilogramele în plus
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si