Brexit. Situație tensionată între UE și Marea Britanie. Avertismentul venit de la Bruxelles

Liderii europeni sunt pregătiți să accelereze negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, înainte de 31 decembrie 2020, însă nu sunt pregătiți să încheie un acord „cu orice preț” au avertizat aceștia.

Author: I.C. vineri 19 iunie 2020 , 18:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Este necesar să depăşim divergenţe importante”, a avertizat, la finalul unui summit prin videoconferinţă al Celor 27 preşedinta Comsiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

”Timpul trece şi chiar dacă ajungem la un acord, vor exista numeroase schimbări în relaţia noastră cu Regatul Unit, pentru particulari, întreprinderi, administraţii”, a subliniat ea.

Citeste si: Autoritatea Electorală Permanentă propune 27 septembrie data alegerilor locale

Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, care s-au întâlnit luni cu premierul britanic Boris Johnson, au evocat rapid problema Brexitului vineri, la începutul summitului, ”pentru a aminti voinţa noastră de a ajunge la un acord, disponibilitatea noastră de a intensifica negocierile în iulie”, a anunţat Palatul Elysée.

Ei au subliniat totodată ”imperativul de a rămâne fermi şi uniţi asupra principiilor din mandatul negociatorului Michel Barnier în problema pescuitului şi condiţiilor concurenţei echitabile”, a adăugat o sursă de la preşedinţia franceză.

Citeste si: S-a aflat identitatea individului care a împușcat un bărbat în fața unui bloc din Iași. Care a fost motivul atacului- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, însă respectă în continuare reglementările europene în timpul perioadei de tranziţie, până la sfârşitul anului, în timp ce negociază viitoarea relaţie, în vederea evitării unui ”salt în gol” al unui Brexit brutal.

Citeste si: Ministrul Educației a emis ordinul. Se schimbă regulile pentru elevi

Cancelarul german Angela Merkel a insistat, într-o conferinţă de presă la Berlin, la finalul summitului UE, asupra necesităţii unui acord privind viitoarea relaţie după Brexit încă din toamnă, în vederea ratificării textului până la sfârşitul anului.

”Noi am recunoscut că este necesar ca negocierile să accelereze(...) pentru a se ajunge la un acord în această toamnă, deoarece este necesar ca acordul să fie ratificat de cele două părţi”, a subliniat ea.

În lipsa unor progrese în două dosare majore- pescuitul şi condiţiile liberei concurenţe-, există posibilitatea unui eşec al negocierilor şi unui ”no deal” cu privire la relaţia viitoare.

Citeste si: Prăpăd lăsat în urmă de inundații. Zeci de persoane au rămas izolate

”Nu exclud nimic”, a declarat vineri la Europe1 secretara de stat franceză însărcinată cu Afacerile Europene Amélie de Montchalin, răspunzând unei întrebări despre un eventual ”no deal”, apreciind că un asemenea rezultat ar fi mai nefavorabil britanicilor decât europenilor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si