Buna Vestire 2020. Sărbătoare mare pentru români

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Când este sărbătorită Buna Vestire?

Author: A.M.S. miercuri 18 martie 2020 , 13:50

Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.  Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Așa cum îi spune și numele, este o sărbătoare a bucuriei, ziua în care se primește o veste minunată: Fecioara Maria este anunțată de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. 25 martie 2020

Biserica Ortodoxa sarbatoreste, în fiecare an, Buna Vestire pe 25 martie.

Citeste si: VIDEO| Rugăciuni în Postul Paștelui. Preotul spune ce să faci ca să îți întărești sufletul

Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire

Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   Crestinii tin cu sfintenie aceasta sarbatoare avand in vedere faptul ca la noua luni distanta, domnul nostru Iisus Hristos se naste.

Nu doar biserica ortodoxa, ci si cea catolica sustine faptul ca Buna Vestire a avut loc la Nazaret.

Citeste si: Rugăciune la icoana Măicii Domnului pentru „Bucurie Neașteptată”

Singurul aspect care difera este locatia exacta in care aceasta minune s-a intamplat. Crestinii de credinta catolica sustin faptul ca Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe cand crestinii ortodocsi considera ca totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxa Greceasca a Bunei Vestiri.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. ”Plinirea timpului”

Buna Vestire oferita Mariei reprezinta „plinirea timpului” (Gal 4, 4), si anume implinirea fagaduintelor si pregatirilor sosirii Domnului nostru Iisus Hristos.

Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Iisus. Aceasta a incuviintat si a devenit Nascatoare de Dumnezeu.

Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire

Citeste si: Rugăciune pentru femeile care nu pot alăpta

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. In popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul in canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii.

De asemenea, craca pe care cucul statea cand a cantat, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, astfel sperand ca flacaii nu vor decide sa le ocoleasca.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

Evanghelia Sfântului Apostol și Evanghelist Luca arată cum Arhanghelul Gavriil a fost trimis către Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).

Citeste si: Rugăciune de mulţumire. Cum să fii recunoscător pentru ajutorul primit

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   După o viețuire de 12 ani în Templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost încredințată unui bătrân drept, numit Iosif, sub rânduiala însoțirii, dar pentru păzirea fecioriei celei care L-a născut pe Dumnezeu. Despre cum a fost ales acel bărbat, tradiția Bisericii arată că s-a făcut în acest fel: din casa și din seminția lui David au fost aleși bărbați fără femei, iar toiegele lor au fost puse în altar; al cărui toiag a înverzit, acela a fost ales pentru a i se încredința Fecioara Maria.

Dreptul Iosif a luat-o în casa sa din Nazaretul Galileii. Aici, pe când se afla la rugăciune, a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Iisus Hristos, scrie Agerpres.

Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire

Data sărbătorii a variat

Data acestei sărbători a variat la început. În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Blagoveștenie

În popor i se mai spune acestei sărbători Blagoveștenie, Ziua Cucului sau Ziua Zămislirii Domnului. Pe lângă semnificaţia religioasă, în ziua de Bună Vestire în unele zone din ţară se spune că atunci cânta cucul prima oară. În tradiţia populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viaţă de zi cu zi a omului. În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul află câţi ani mai are de trăit, scrie site-ul creștinortodox.ro.

Citeste si: Rugăciune pentru a rămâne însărcinată

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   Conform unei superstiţii, de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare şi pâine pentru hrană îngerilor.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Oamenii nu trebuie să se certe

În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul.

În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouă la cloşcă, deoarece se crede că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru postul Paștelui! Desface toate necazurile din viața ta

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii ameninţau pomii cu toporul după care îi stropeau cu ţuică.

Noaptea focurilor

Tot în această zi, persoanele din Maramureş adună toate lucrurile nefolositoare de prin curţi şi le dau foc. Acest obicei poartă numele de Noaptea focurilor şi este practicat de către toţi maramureşenii, începând de ziua şi durând de obicei după miezul nopţii sau chiar până în zori.

Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire
Buna Vestire 2020 - Buna Vestire 2020 data - Buna Vestire calendar ortodox - Sarbatoare Buna Vestire

Citeste si: Rugăciune la început de an! Te ajută să-ți meargă bine

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiţie spune că o persoană care gustă în această zi pește, se va simţi întregul an precum peştele în apă. În popor se mai spune că toţi pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Bună Vestire. În caz contrar, toţi peştii din acea apă vor muri.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Cântecul cucului

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toţi oamenii îmbrăcaţi în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare şi cu stomacul plin.

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire.   Dacă oamenii nu ar îndeplini cu stricteţe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucură de toate bogăţiile pe care anul urma să le aducă. Iar dacă primul cântec al păsării era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru era un semn rău, precum spun şi versurile „Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!”.

Mai mult, conform unei superstiţii, persoanele care auzeau cucul toată primăvară urmau să moară în scurt timp.

Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare

Buna Vestire 2020. Buna Vestire 2020 data. Buna Vestire calendar ortodox. Sărbătoare Buna Vestire. Cum afli dacă te căsătorești?

În unele locuri se obişnuia că flăcăii şi fetele de însurătoare să întrebe cucul câţi ani mai trebuie să aştepte până se vor căsători.

Dacă pasărea tăcea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tăcerea semnifică o căsătorie grabnică, în timp ce cântecul cucului însemna încă un an de aşteptare.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost... Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost suspendată! Ce se întâmplă acum cu fotbalistul?
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni... Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni împovărător de scumpă. Cum ne vom încălzi
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si