Buna Vestire 2022 este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.  

În popor, sărbătoarea Bunei Vestiri mai este cunoscută și sub numele de de Ziua Cucului sau Blagoştevenia. Buna Vestire din data de  25 martie reprezintă prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Potrivit tradiției, în această zi oamenii nu trebuie să se certe. 

buna vestire 2022 semnificație sărbătoare

Ce semnificație are Buna Vestire?

Buna Vestire semnifică momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. 

Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.  Creştinii catolici susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, în timp ce creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Citeste si: Calendar ortodox 25 martie 2022: Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire?

Buna Vestire avea în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă.

Acum cântă pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viața omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oara cântând, trebuia să numere de cate ori cântă pentru a ști câți ani mai are de trăit. Traditia mai spune că, în aceasta zi aducatoare de veste minunată, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Dezlegare la pește de Buna Vestire

Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apa. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mamaliga în apă, pentru că mor pestii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioadă Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

buna vestire 2022 semnificație sărbătoare

Ce să nu faci de Buna Vestire?

Tradiția spune că în această zi oamenii nu au voie să se certe pentru că vor avea necazuri pe tot parcursul anului. 

În zona Bucovinei nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire deoarece se crede că puii vor ieși cu două capete și patru picioare.

În ziua de Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semăna pentru a nu m,ânca păsările boabele de sub brazdă. Gospodinele din Maramureș adună lucrurile pe care nu le mai folosesc și le dau foc. 

Potrivit unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor.

În vestul țării, Buna Vestire este cunoscută sub numele de Zămislirea Domnului.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Buna Vestire 2022: Este sărbătoare mare pe 25 martie! Ce NU este bine să faci de Ziua Cucului

De asemenea, în ziua de Buna Vestire nu este bine să se lucreze. Se spune că cei care fac acest lucru nu vor avea parte de spor tot anul. Se spune că în ziua de Buna Vestire nu este bine să dormi la prânz pentru că vei fi somnoros la finalul anului. 

Tradiția spune că vremea din ziua de Buna Vestire determină vremea din ziua de Paște. 

Citeste si: Tradiţii de Buna Vestire 2022: Ce nu este bine să faci pe 25 martie pentru a avea parte de bucurii şi sănătate?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si