Buna Vestire 2022. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an.

Buna Vestire 2022. Ce semnifică această sărbătoare

Semnificaţia acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte.

Citeste si: Rugăciuni pentru Buna Vestire: Te apără de necazuri şi boli

Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.  Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire avea în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă. Acum cântă pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viața omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oara cântând, trebuia să numere de cate ori cântă pentru a ști câți ani mai are de trăit. Traditia mai spune că, în aceasta zi aducatoare de veste minunată, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apa. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mamaliga în apă, pentru că mor pestii.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioadă Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această

Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri

Sărbătoarea Bunei Vestiri se mai numește și Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoslovenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.

În tradiţia populară se spune că pasărea pe care o numim cuc, nu este de fapt cucul adevărat, cel care avea pene de aur, ci perechea acestuia, Sava.

În vremuri demult trecute, cucul și Sava trăiau împreună pe pământ, ca soț și soție. Sava i-a fost însă necredincioasă cucului, care a decis să o părăsească și să plece în cealaltă lume.

Sava, văzând că acesta nu glumește, ci o lasă și pleacă, l-a întrebat când și unde să-l caute.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

Astfel, Sava recunoscându-și greșeala și voind să o îndrepte, cum au sosit Blagosloveniile, cum a început să zboare din ramură în ramură și să strige “cucu, cucu”. În zadar însă, deoarece cucul, perechea Savei, nu se va mai întoarce niciodată.

În acest fel, an de an, Sava cântă “cucu, cucu” și zboară din pom în pom, doar, doar își va putea regăsi perechea.

În unele regiuni ale ţării, membrul casei care se trezeşte primul, tămâiază toată casa pentru ca spurcăciunile să stea departe de ogradă. După ce s-a tămâiat casa, se continuă cu animalele şi pomii fructiferi. Dacă se observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le “dacă nu rodești, te tai!”.

În unele sate din România se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se aprindă focul în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.

Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

În ziua de Buna Vestire, pescarii care vor să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură. O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând: “Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”

Buna Vestire 2022, superstiţii 

Se crede că dacă cucul începe să cânte, iar tu eşti pe stomacul plin, vei avea parte de bogăţie şi avuţii. Însă dacă cântecul cucului te va surprinde pe stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

La sate se crede că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire  nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte.

În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou, să nu cauți găinele de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.

Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoslovenie, așa va fi și în ziua de Paști.

Conform unei alte superstiții dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat.

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Bărbatul care își droga soția pentru a fi violată credea că era un „soț bun” și că viața lui putea continua la fel dacă nu era prins- antena3.ro

Dacă în ziua de Blagoslovenie va fi frumos, anul va fi unul bun, iar dacă vremea în ziua de Blagoslovenie este una amestecată, când soare, când ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun.

Rugăciuni pentru Buna Vestire: Te apără de necazuri şi boli

Rugăciunea către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu din Acatistul Bunei Vestiri alină sufletul și ajută în momente grele.

"Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești mai presus decât îngerii și arhanghelii și mai cinstită decât toată făptură, auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție, și arată milă ta poporului dreptcredincios!

Izbăvește orașul acesta, toate orașele și satele, țară această și tot poporul binecredincios de toate nevoile, de boli, de cutremur, de potop, de foc, de război, de toate durerile și necazurile, că să nu fie încercați robii tăi nici de suferințe, nici de spaime, nici de moarte, nici de dreapta manie a lui Dumnezeu, ci îi păzește și îi mântuiește cu milă ta, Preacurata Fecioara.  

Citeste si: Se spală de Buna Vestire 2022? Ce spun preoţii

Roagă-te, Doamna, pentru bună întocmire a văzduhului, că pământul să-și dea roadele sale spre hrănirea tuturor! Aducându-ți aminte de robii tăi și netrecand cu vederea lacrimile și suspinele lor, fii ocrotitoarea tuturor: pe cei rătăciți povățuiește-i, pe prunci hrănește-i, pe tineri îi învață, pe cei bătrâni întărește-i, pe cei bolnavi însănătoșește-i, dar mai cu seama păzește și întărește sfânta Biserica a Fiului Tău.   

Învrednicește-ne, Maică a tuturor, prin rugăciunile tale, să fim și noi părtași vieții celei fără de sfârșit și astfel să stăm fără de rușine în ziua judecății de-a dreapta Fiului tău și Dumnezeului nostru. Amin!".

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si