Calendar Creștin-Ortodox, 13 aprilie 2021. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi
Marți, pe data de 13 aprilie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Artemon și pe Sfântul Elefterie Persul.

In articol:
- Cine a fost Sfântul Mucenic Artemon
- Troparul Sfântului Mucenic Artemon
- Calendar Creștin-Ortodox, ce sfinți se pomenesc astăzi
- Cine a fost Sfântul Elefterie Persul
Cine a fost Sfântul Mucenic Artemon
Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea împăratului Dioclețian, fiind preot în cetatea Leodiceea.
Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitor a îngenunchiat în fața lui și a strigat: „Mare este Dumnezeul creștinilor”. Ulterior Sfântul Artemon l-a botezat pe Vitalis. După toate încercările, Sfântul Mucenic Artemon a trăit o perioadă liber, dar, apoi, și-a găsit sfârșitul prin decapitare, în anul 303.
Citeste si: Mesaje de Paște 2021. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi
Troparul Sfântului Mucenic Artemon
Mucenicul Tău Doamne Artemon, întru nevoia sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având puterea Ta pe chinuitori a învins.
Zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Troparul Sfântului Artemon[Sursa foto: PixaBay]
Calendar Creștin-Ortodox, ce sfinți se pomenesc astăzi
Tot azi, creștinii fac pomenirea:
-Sfântului Mucenic Dimitrie Peloponisiu,
Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro
Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro
-Sfinților mucenici Maxim, Cvintilian și Dada,
-Sfântului mucenic Elefterie Persul,
-Sfântului mucenic Teodosie,
-Sfântului mucenic Zoil.
Citeste si: Sf. Gheorghe 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?
Cine a fost Sfântul Elefterie Persul
Sfântul Elefterie a trăit pe vremea împăratului Adrian şi era din Roma. Rămânând orfan de tată, a fost crescut de mama sa, Antia, care primise credinţa creştină de la Sfântul Apostol Pavel.
Copil fiind, Elefterie a fost dus la Sfântul Anichit, Episcopul Romei, de la care a învăţat Sfintele Scripturi. Tot Sfântul Anichit l-a hirotonit diacon la vârsta de 15 ani, preot la 18 ani, iar la vârsta de 20 de ani a fost rânduit Episcop al Iliricului.
Luminându-i pe păgâni cu învăţăturile creştine, i-a adus pe mulţi dintre aceştia la Hristos. Împăratul, auzind, s-a mâniat şi l-a adus înaintea sa pentru a-l judeca. Sfântul Elefterie L-a mărturisit senin şi cu mult curaj pe Iisus Hristos ca fiind Dumnezeu adevărat şi pentru aceasta a fost supus la multe şi cumplite chinuri. A fost culcat pe un pat de aramă încins în foc, apoi a fost aruncat într-un cazan cu untură şi smoală clocotite. Însă, prin harul lui Dumnezeu, Sfântul Elefterie a rămas nevătămat.
Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor cu ţepuşe de o parte şi de alta. Atunci, rugându-se Sfântul Elefterie, Coremon s-a umplut de Duh Sfânt şi a intrat el însuşi în cuptor. Ieşind nevătămat de acolo, Coremon L-a mărturisit cu mult curaj pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru aceasta i s-a tăiat capul. Mama sa, Antia, a fost şi ea ucisă cu sabia, pe când îl îmbrăţişa pe fiul ei mort.