Calendar Creștin-Ortodox, 13 aprilie 2021. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

Marți, pe data de 13 aprilie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Artemon și pe Sfântul Elefterie Persul.

Author: Andreea Bolocan Tuesday 13 April 2021 , 09:59

sarbatoare azi 13 aprilie 2021
Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi, pe data de 13 aprilie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cine a fost Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea împăratului Dioclețian, fiind preot în cetatea Leodiceea. Pe timpul persecuției împotriva creștinilor, Sfântul Mucenic Artemon a fost dus la templul lui Esculap și pus să se închine idolului.  Vrăjitorii, vrând să-l omoare, au eliberat mai mulți șerpi în templu, dar Sfântul a făcut semnul Sfintei Cruci și toți șerpii au fost omorâți.

Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitor a îngenunchiat în fața lui și a strigat: „Mare este Dumnezeul creștinilor”. Ulterior Sfântul Artemon l-a botezat pe Vitalis. După toate încercările, Sfântul Mucenic Artemon a trăit o perioadă liber, dar, apoi, și-a găsit sfârșitul prin decapitare, în anul 303.

Citeste si: Mesaje de Paște 2021. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi

Troparul Sfântului Mucenic Artemon

Mucenicul Tău Doamne Artemon, întru nevoia sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având puterea Ta pe chinuitori a învins.

Zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Troparul Sfântului Artemon[Sursa foto: PixaBay]

Calendar Creștin-Ortodox, ce sfinți se pomenesc astăzi

Tot azi, creștinii fac pomenirea:

-Sfântului Mucenic Dimitrie Peloponisiu,

-Sfinților mucenici Maxim, Cvintilian și Dada,

-Sfântului mucenic Elefterie Persul,

-Sfântului mucenic Teodosie,

-Sfântului mucenic Zoil.

Citeste si: Sf. Gheorghe 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?

Cine a fost Sfântul Elefterie Persul

Sfântul Elefterie a trăit pe vremea împăratului Adrian şi era din Roma. Rămânând orfan de tată, a fost crescut de mama sa, Antia, care primise credinţa creştină de la Sfântul Apostol Pavel.

Copil fiind, Elefterie a fost dus la Sfântul Anichit, Episcopul Romei, de la care a învăţat Sfintele Scripturi. Tot Sfântul Anichit l-a hirotonit diacon la vârsta de 15 ani, preot la 18 ani, iar la vârsta de 20 de ani a fost rânduit Episcop al Iliricului.

Luminându-i pe păgâni cu învăţăturile creştine, i-a adus pe mulţi dintre aceştia la Hristos. Împăratul, auzind, s-a mâniat şi l-a adus înaintea sa pentru a-l judeca. Sfântul Elefterie L-a mărturisit senin şi cu mult curaj pe Iisus Hristos ca fiind Dumnezeu adevărat şi pentru aceasta a fost supus la multe şi cumplite chinuri. A fost culcat pe un pat de aramă încins în foc, apoi a fost aruncat într-un cazan cu untură şi smoală clocotite. Însă, prin harul lui Dumnezeu, Sfântul Elefterie a rămas nevătămat.

Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor cu ţepuşe de o parte şi de alta. Atunci, rugându-se Sfântul Elefterie, Coremon s-a umplut de Duh Sfânt şi a intrat el însuşi în cuptor. Ieşind nevătămat de acolo, Coremon L-a mărturisit cu mult curaj pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru aceasta i s-a tăiat capul. Mama sa, Antia, a fost şi ea ucisă cu sabia, pe când îl îmbrăţişa pe fiul ei mort.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată... Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”
doctorulzilei.net
Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si