Calendar ortodox 19 septembrie 2023. În fiecare an, pe data de 19 septembrie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. 

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

Cin au fost sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont?

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Sf. Sofia 2023: Pe ce dată se sărbătorește? Idei de mesaje cu ”La mulți ani”

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 19 septembrie 2023. Cine au fost sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont?

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont au trăit în timpul domniei împăratului Probus (276-282), care era cunoscut pentru persecuția creștinilor. Ei au ajuns în Antiohia în timpul unui festival păgân, în timp ce oamenii mergeau să aducă jertfe zeului Apolo.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

La Antiohia, guvernatorul Eliodor observă că Trofim și Savatie refuză să participe la celebrarea ritualurilor păgâne, afirmând că: „Suntem creștini și nu se cade nouă a veni la ospețe păgânești”. În momentul în care a auzit aceste cuvinte, Eliodor a dat poruncă ca cei doi să fie despărțiți și întemnițați. Trofim a răspuns, atunci când a fost întrebat, iar dregătorul s-a umplut de furie. A poruncit să fie bătut fără milă cu toiege, iar pământul a devenit roșu de la sângele acestuia.

Apoi, unelte ascuțite i-au atins trupul până i-au atins oasele. A fost aruncat în închisoare. 

Citește și: Sf. Dumitru 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an?

Savatie a fost executat după ce și-a mărturisit credința în Hristos în fața autorităților. În timpul detenției, a suferit torturi cumplite cu unelte de fier și, în final, a decedat în închisoare.

Singur și rămas în închisoare, Trofim a fost trimis să participe la o sărbătoare păgână a dioscurilor, în câmpul Sinadelor din Frigia. În timpul detenției sale, el l-a întâlnit pe Dorimedont. Acesta din urmă a fost întrebat de către autoritățile brutale ale Sinadelor, conduse de Dionisie, despre credința sa, și a mărturisit în mod curajos credința sa în Hristos.

Dorimedont a suferit chinuri cumplite, inclusiv mutilarea feței, scoaterea dinților și orbirea. Inițial, cei doi erau destinați să fie hrăniți fiarelor în fața întregii adunări, dar surprinzător, o ursoaică, un pardos și un leu s-au comportat cu ei prietenește, ca și cum ar fi fost animale de casă. Cu toate acestea, autoritățile au insistat ca cei doi să fie executați cu sabia, numindu-i "fermecători". Astfel, după multe suferințe, cei doi și-au găsit odihna în ceruri, alăturându-se lui Savatie în veșnicie.

Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Iată calendarul ortodox complet pentru luna septembrie 2023!

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

Calendar ortodox 19 septembrie 2023. Ce sărbătoare este marți?

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Sf. Parascheva 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an și când începe pelerinajul de la Iași?

 • 1 V  † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
 • 2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
 • 3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
 • 4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
 • 5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
 • 6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
 • 7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont;  †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați  (Nu se fac nunți)
 • 8 V (†) Nașterea Maicii Domnului  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
 • 9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana;  †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
 • 10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria
  Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
 • 11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
 • 12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
 • 13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci;  † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei;  †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop;  † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian  (Post. Nu se fac nunți)
 • 14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci;  Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
 • 15 V  †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei  (Post. Nu se fac nunți)
 • 16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
 • 17 D  †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail;  Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
 • 18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
 • 19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
 • 20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
 • 21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
 • 22 V  †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
 • 23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
 • 24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
 • 25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
 • 26 M  †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
 • 27 M  †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
 • 28 J  † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
 • 29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
 • 30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani

Citește și: De ce Voievodul Ştefan cel Mare este considerat sfânt. "Viaţa lui a căpătat, uneori, o imagine deformată", spune Părintele Calinic


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si