Calendar ortodox 2022: Sărbătoarea Înălţării Domnului. Tradiţii şi Obiceiuri

Potrivit calendarului ortodox, sărbătoarea Înălțării Domnului are loc în fiecare an la 40 de zile după Paște. Este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Iată când are loc în acest an, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi!

Author: Madalina Grigore miercuri 25 mai 2022 , 14:42

înălțarea domnului 2022 tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului: tradiții și obiceiuri

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoarea Înălțării Domnului are loc la 40 de zile după Paște.

În calendarul ortodox este marcată cu cruce roșie datorită semnificației pe care o are.

înălțarea domnului 2022 tradiții și obiceiuri

Când este Înălțarea Domnului în 2022?

În acest an Paștele Ortodox a fost pe date de 24 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită la 40 de zile după Paște, mai exact pe data de 2 iunie.

Ținând cont de fapt că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci este în funcție de ziua în care pică Paștele. Cu toate acestea, Înălțarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Citeste si: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce rugăciune trebuie să spui în această zi de sărbătoare

Pentru poporul român ziua de Înălțare are o semnificație dublă.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel, în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței. 

înălțarea domnului 2022 tradiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Ca la orice sărbătoare importantă există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este important de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie. 

Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri. 

În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

înălțarea domnului 2022 tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Înălțării Domnului este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii și din acest motiv gospodinele vopsesc ouă pentru această sărbătoare.

Citeste si:  Calendar ortodox 27 aprilie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?

Potrivit unei superstiții vechi în această zi credincioșii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai.

Pe vremuri, pentru a fi feriți de rele și protejați de boli, oamenii purtau la brâu frunze de leuștean.

În popor se spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele.

Citeste si: Pilda vindecării orbului din naștere, minunea lui Iisus sărbătorită în a 6-a duminică de la Înviere.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si