Pilda vindecării orbului din naștere, care este citită în fiecare an, în biserica creștin-ortodoxă în cea de-a 6-a duminică după Paște, amintește de orbirea celor văzători și dăruirea vederii celor orbi și totodată despre vederea spirituală adeseori îngrădită de vederea materială.

Pilda vindecării orbului din naștere, minunea lui Iisus, prăznuită în a 6-a duminică de la Înviere

Iată pilda vindecării orbului din naștere așa cum este relatată în Evanghelia dupa Ioan, 9: 1-41:

Un orb din naștere primește vindecare de la Hristos. Ucenicii auzind ca acesta nu a văzut niciodată, îi cer socoteală Învățătorului.

Astfel, Iisus din Nazaret  a văzut un om orb din naștere. Iar ucenicii săi l-au întrebat:  "Învățătorule, cine a păcătuit: acest om sau părinții lui, de s-a născut orb?"  (v.2)

Iisus a răspuns:  "Nici acest om și nici părinții lui nu au păcătuit, ci aceasta s-a întâmplat ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Cât timp este zi, eu trebuie să fac lucrările celui care m-a trimis pe mine, pentru că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. Cât timp sunt în lume, eu sunt Lumina Lumii."

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă în această zi sfântă

Pilda vindecării orbului din naștere, minunea lui Iisus sărbătorită în a 6-a duminică de la Înviere

Pilda vindecării orbului din naștere, minunea lui Iisus sărbătorită în a 6-a duminică de la Înviere

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă în această zi sfântă

"După ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pământ, a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta" (v.6). "Du-te", a spus el,  "și spală-te în scăldătoarea Siloamului"  (acest cuvânt înseamnă "trimis").

Omul s-a dus și s-a spălat și a venit acasă văzând.

Atunci, vecinii lui și cei ce-l văzuseră mai înainte cerșind au întrebat:  "Nu este acesta cel ce ședea și cerșea?"  Unii spunea că el este, iar alții ziceau:  "Nu este el, ci doar seamănă cu el."  Dar el însuși spunea:  "Eu sunt acela."

"Cum ți s-au deschis ochii?"   îl întrebau ei. El răspundea:  "Omul pe care îl cheamă Iisus a făcut noroi și a uns cu el ochii mei. El mi-a zis să merg la scăldătoarea Siloamului și să mă spăl. Așa că m-am dus și m-am spălat și apoi am putut să văd."

"Unde este acest om?"  îl întrebau ei.  "Nu știu", a spus el.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

În această minune, Iisus își dă sieși titlul de  Lumina Lumii  spunând în paragraful Ioan 9:5:  "Cât timp sunt în lume, eu sunt Lumina Lumii."

Întrebarea apostolilor cu privire la păcatele orbului este fără sens, dacă ținem seama ca acesta nu văzuse niciodată. Daca orbirea ar fi fost cauzata de propriile păcate, atunci acestea ar fi trebuit săvârșite înainte de nașterea sa, deci într-o alta viata. Ori credința in reincarnare este străina de învățătura Bisericii.

Citeste si: Ce nu este bine să faci de Înălţarea Domnului?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si