Calendar ortodox 30 septembrie 2021: Ce sărbătoare e joi?

Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Este sărbătoare pentru toţi creştin-ortodocşii. Ce sfinţi sunt pomeniţi joi?

Author: Alina Raducu miercuri 29 septembrie 2021 , 14:37

Calendar ortodox 30 septembrie 2021: Ce sărbătoare e joi?

Calendar ortodox 30 septembrie 2021: Ce sărbătoare e joi?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 30 septembrie 2021.  În data de 30 septembrie 2021 este pomenit de Biserica Ortodoxă, Sfantul Grigorie Luminatorul, Apostolul Armeniei. Tot în această zi se face și pomenirea: Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare; Sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele impreuna cu

Sfanta Ripsimia; Sfantului Mucenic Stratonic; Sfantului Mucenic Mardonie.

Cine a fost Sfântul Grigorie Luminatorul?

Sfântul Grigorie Luminatorul  (240-332), Apostolul Armeniei s-a nascut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat in Armenia. Astfel, acesta este prezentat în traditia armeana ca descendent al unei familii nobile. Încă din copilărie, Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei, acolo unde a fost crescut in credinta crestina si botezat. Însă, tot aici se casatoreste si are doi fii: pe Vhartanes si Aristages, potrivit crestinortodox.

După un timp, Sfântul Grigorie a revenit in Armenia pentru a-si increstina conationalii.

Acesta va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat, atragandu-si mania lui Tiridat, care il supune torturilor.

Insă, Grigorie izbuteste sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si intreg poporul. Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei.

Calendar ortodox 30 septembrie 2021: Ce sărbătoare e joi?

Calendar ortodox 30 septembrie 2021: Ce sărbătoare e joi?

Citeste si: Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2021: Cele mai importante sărbători din această lună  

Astfel, Sfantul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai sai. Aristages a fost succesorul tatalui sau la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat si la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma impreuna cu Tiridates.

Totodată, spre sfarsitul vietii sale, Sfantul Grigorie Luminatorul s-a retras intr-o pestera din Manyea, in provincia Taran, iar acesta moare in salbaticie. Niste pastori ii gasesc trupul si, nestiind cine era, au ridicat deasupra lui o movila de pietre.

Sfantul Grigorie Luminatorul, primul episcop al Armeniei si increstinatorul poporului armean, a trecut la cele vesnice dupa 31 de ani de pastorire. O particica din moastele sale se afla la Biserica "Sfantul Gheorghe"- Vechi din Bucuresti. Paraclisul "Sfantul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei", din Resedinta Patriarhala, isi sarbatoreste pe 30 septembrie, hramul principal.

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2021?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si