Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?

Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Luna octombrie este presărată cu câteva sărbători religioase, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie.

Author: Catalina Popa luni 04 octombrie 2021 , 14:53

Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?

Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 5 octombrie 2021.

Nu doar sărbătorile cu cruce roșie sunt importante pentru credincioși, ci și cele marcate cu cruce neagră au o mare însemnătate. Iată lista sărbătorilor cu cruce neagră din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2021.

5 octombrie: Sfanta Haritina; Sfintii Daniil si Misail de la Manastirea Turnu

7 octombrie: Sfintii Mucenici Serghie si Vah

13 octombrie: Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi; Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica

21 octombrie: Sfintii Marturisitori Ardeleni

28 octombrie: Sfantul Iachint de Vicina

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Brigitte Pastramă, distrusă după ce și-a găsit soțul mort în pat. Nu-și poate scoate nici acum din minte ce au vorbit ultima oară- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox 2021 octombrie: Cele mai mari sărbători

Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?

Calendar ortodox 5 octombrie 2021: Ce sărbătoare este marţi?


Calendar ortodox 5 octombrie 2021. În această lună, în ziua a cincea, pomenirea Sfintei Muceniţe Haritina

Pe credincioșii care o cercetau pe Sfânta Haritina îi învăța povățuindu-i cu cuvinte folositoare, spre mântuire, iar pe cei necredincioși îi aducea la credință, propovăduindu-L pe Hristos. Tuturor le-a fost pildă de credință și de viață plăcută lui Dumnezeu.

HaritinaAceasta a fost pe vremea împăratului Diocleţian si a lui Dometie comitul, slujnica fiind a unui oarecare Claudie, de care aflând comitul că este creştina, a scris stăpânului ei să o trimită la dânsul să-i facă cercetare, căci este creştina şi întoarce pe mulţi la credinţa creştinească. Iar stăpânul său întristându-se s-a îmbrăcat cu sac şi o plângea, iar ea mângâindu-l îi zicea: "Nu te mâhni, domnul meu, ci te bucură, că şi pentru păcatele mele şi pentru ale tale voi fi socotita jertfă bine-primită lui Dumnezeu". Deci zicând şi el: "Pomeneşte-mă şi pe mine la Cerescul Împărat", o trimise la comitul, la care sosind şi pe Hristos mărturisind, i-au ras capul, i-au turnat pe cap jăratic de cărbuni aprinşi şi cu frigări de fier înroşite i-au împuns sânii şi coastele, apoi i-au legat o piatra grea şi au aruncat-o în mare şi ieşind vie s-a arătat iarăşi comitului şi mult chinuind-o şi scoţându-i unghiile de la mâini şi de la picioare din rădăcina şi dinţii, şi-a dat duhul la Dumnezeu.

Citeste si: Horoscop chinezesc 2022: Pe ce dată începe Noul An Chinezesc în 2022?

Aceasta a fost din Persida, preoteasă a capiştei Artemidei, având şi sora creştina şi văzu în vis îngerul lui Dumnezeu unde-i arăta tainele creştinilor şi sculându-se cu frică povesti surorii sale. Şi ea o duse la episcop şi botezându-se i se făcu singură soră-sa naşă de a o primi din botez. Pentru care pornindu-se elinii asupră-i cu mânie, o uciseră cu pietre, fiind încă îmbrăcată cu hainele sfântului Botez şi o aruncară într-o groapa adâncă din care abia au putut-o creştinii să o scoată. Iar episcopul, mergând la împăratul Perşilor, a luat stăpânire să strice capiştea Artemidei şi să zidească o biserică în care au pus cinstitele moaşte ale sfintei Muceniţe Mamelhta.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Tot în această zi, vedenia lui Cosma Monahul, înfricoşătoare şi folositoare.

În al treisprezecelea an al împărăţiei lui Romano, care ocârmuia cu cucernicie împărăţia romanilor, se afla un oarecare om la Constantinopol, fiind din cei ce slujeau la camera de culcare a lui Alexandru (ce fusese cu puţin mai înainte împărat, care era fiu al lui Vasile Macedon şi frate al lui Leon împăratul), şi din cele mai de casă slugi. Acesta alergând la viaţa călugărească, a ajuns egumen călugărilor, ce se aflau la mănăstirea ce este la apa Sangarului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si