Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul. Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul. Este sărbătoare mare! Vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion.

Author: Mircea Pop miercuri 06 ianuarie 2021 , 12:32

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul
Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul. Sărbătoare foarte importantă la început de an.

Peste 2 milioane de români- aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi- poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-şi, joi, onomastica. 

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Biserica creştină îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie 2021 ca pe cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria. În calendarul ortodox are trei zile pomenire: 24 iunie- naşterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului, şi 29 august- tăierea capului Sfântului Ioan.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul
Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul

Citeste si: La mulți ani de Sfântul Ioan 2021! Cele mai frumoase mesaje și SMS-uri pentru sărbătoriții de pe 7 ianuarie. Felicitări originale

Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Soţia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăţ de ziua lui Irod.

Ce nu ai voie să faci pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan

Pe 7 ianuarie, este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De Sf Ion nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul
Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: Sfântul Ioan Botezătorul

Citeste si: Mesaje de Sfântul Ion 2021. Urări și SMS-uri originale pentru sărbătoriții de pe 7 ianuarie. La mulți ani!

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2021

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Citeste si: Mesaje de Sfântul Ion. Cele mai frumoase urări şi felicitări pentru sărbătoriți

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.

În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.

Citeste si: Boboteaza 2021: Ce NU este bine să faci pe 6 ianuarie, de Botezul Domnului? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROMANIA 2021. Eliminare TULBURATOARE la Survivor Romania 2021! ANUNTUL lui... SURVIVOR ROMANIA 2021. Eliminare TULBURATOARE la Survivor Romania 2021! ANUNTUL lui Daniel Pavel l-a daramat pe Zanni: "Nu mai are acceptul medicului sa intre pe teren!"
spotmedia.ro
Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate... Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate împiedica să mai saboteze semafoarele
spotmedia.ro
Exclusiv  România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră Exclusiv România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
infoactual.ro
Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre! Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si