Boboteaza 2021. De unde poţi lua astăzi Agheasmă Mare?

Boboteaza 2021. Pe 6 ianuarie 2021, de Bobotează, începând cu ora 7.00, credincioșii vor primi Agheasma Mare sfințită și îmbuteliată pe 5 ianuarie. Aghiasma Mare va fi folosită doar la binecuvântarea credincioșilor prin stropire.

Andreea Stoica, miercuri 06 ianuarie 2021 , 10:32

Boboteaza 2021 - Agheasma Mare
Boboteaza 2021 - Agheasma Mare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Boboteaza 2021. Sticlele cu Agheasma Mare, îmbuteliate marți, 5 ianuarie, li se vor oferi credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7:00, lângă Altarul de vară. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

Boboteaza 2021. Agheasma Mare va fi oferită credincioșilor deja îmbuteliată 

Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioșilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza doar dinspre Piața Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricționat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală);

Totodată, între orele 09:30 – 12:00 va fi susținută Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

Distribuirea Agheasmei Mari va fi oferită credincioșilor deja îmbuteliată, și nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii anteriori, pentru a se putea evita aglomerarea credincioșilor.

Boboteaza 2021 - Agheasma Mare
Boboteaza 2021 - Agheasma Mare

Boboteaza 2021 reprezintă o mare sărbătoare pentru români în calendarul ortodox. Botezul Domnului se sărbătoreşte astăzi, pe 6 ianuarie.

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi, conform wikipedia.

Citeste si: Boboteaza 2021, cu restricții de pandemie. Cum se împarte apa sfinţită pe Dealul Mitropoliei din Capitală

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului.  De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

Boboteaza 2021
Boboteaza 2021

Citeste si: Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile, scrie traditii-superstitii.ro.

Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Citeste si: Boboteaza, mare sărbătoare pe 6 ianuarie. Ce să nu faci în această zi

Boboteaza 2021: Ce nu este bine să faci astăzi, pe 6 ianuarie?

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

Boboteaza 2021
Boboteaza 2021

Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului. În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Citeste si: Mesaje de Sfântul Ion. Cele mai frumoase mesaje pentru sărbătoriți

Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului. Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Boboteaza 2021: Reguli pe timp de pandemie

Patriarhia a anunțat că în 2021, de Bobotează, Agheazma Mare nu va mai fi împărțită credincioșilor din vase mari, ca până acum ci aceasta va fi îmbuteliată în sticle individuale tocmai pentru a fi evitată aglomerarea.

Citeste si: Ce se mănâncă de Boboteaza 2021. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe mesele de sărbătoare din 6 ianuarie

Slujba de sfințire a apei se va săvârși mâine, pe 5 ianuarie astfel încât până seara întreaga cantitate din Aghiasma Mare să fie îmbuteliată în sticle de un litru. Acestea vor fi oferite credincioșilor pe 6 ianuarie, începând cu ora 7, la Slujba de Bobotează.

Boboteaza 2021 - Agheasma Mare
Boboteaza 2021 - Agheasma Mare

Citeste si: VIDEO-Boboteaza în acest an va fi pentru prima dată altfel decât știam

De asememea, reprezentanții Patriarhiei au mai precizat că evenimentele liturgice se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare: adică vor fi amenajate culoare speciale de acces, iar credincioșii vor trebui să poarte masca de protecție și să păstreze o distanță de cel puțin 1,5 metri.

Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului. „Dacă este să vorbim despre ceremoniile de sfințire a apei Dunării care se făceau an de an atât la Galați, cât și la Brăila, acestea au fost anulate complet. Așadar, nici ritualul aruncării Crucii Sfinte în Dunăre nu se va ține”, relatează corespondentul Kanal D la Galați, Iuliana Basalic.

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
În ce filme a jucat Simona Hapciuc! Faimoasa de la Survivor România 2021 a apărut... În ce filme a jucat Simona Hapciuc! Faimoasa de la Survivor România 2021 a apărut complet dezbracată lângă Codin Maticiuc
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi... Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea
monitorulcj.ro
Restaurantele din Cluj-Napoca, la un pas de redeschidere! Când ar putea primii clienți... Restaurantele din Cluj-Napoca, la un pas de redeschidere! Când ar putea primii clienți în interior
infoactual.ro
Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al... Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al momentului!
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si