Azi, 7 septembrie 2021, în calendarul ortodox se sărbătoreşte Înainte-prăznuirea Naşterii Maicii Domnului. De asemenea, tot astăzi sunt pomeniţi şi Sf. Mucenic Sozont, precum şi Sfinţii Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pangarati.

Citeste si: Sf. Maria Mică 2021, sărbătoare 8 septembrie: Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria: Mesaje, urări şi felicitări frumoase pentru 8 septembrie 2021

Calendar ortodox azi, 7 septembrie 2021: Sfinţii Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pangarati.

Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati au fost canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din data de 5-7 martie 2008.

Sfantul Cuvios Simeon s-a nascut la inceputul secolului al XV lea, intr-un sat din apropierea orasului Piatra Neamt. Alege sa se retraga impreuna cu doi ucenici in anul 1432 in pustie, la poalele muntelui “Paru”, la 5 km de Manastirea Bistrita. Primeste de la Sfantul Voievod Stefan cel Mare bani si ajutor sa ridice o biserica in cinstea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Biserica va fi sfintita de Mitropolitul Teoctist I. La aceasta slujba a avut loc si hirotonirea intru preot a lui Siomen, devenind primul intemeietor si egumen al Manastirii Pangarati.

Citeste si: Sf. Maria Mică 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit sa plece in Transilvania. Se stabileste la Manastirea Casiva, unde va avea loc si trecerea sa la cele vesnice (anul 1476).

Sfantul Cuvios Amfilohie de la Pangarati s-a nascut in anul 1487. De tanar a intrat in obstea de la Pangarati. Va ajunge sa conduca obstea manastirii vreme de 56 de ani. In urma unei descoperiri dumnezeiesti, domnitorul Alexandru Lapusneanu zideste la Pangarati o noua biserica, in locul celei vechi de lemn, care fusese arsa de turci..

Ea va fi sfintita in anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei. Cunoscand vremea trecerii la cele vesnice, se retrage in anul 1566 la Manastirea Moldovita, unde se va mai osteni timp de patru ani.

Cine a fost Sfântul Sozont?

Sfantul Sozont s-a nascut in Licaonia (Asia Mica), in timpul domniei lui Diocletian (284-305). A fost pastor de oi si s-a invrednicit sa-si vada sfarsitul ca mucenic pentru Hristos, intr-o vedenie.

In vremea sa, se afla la Pompeiopolis (in Cilicia) un idol din aur si argint, la care se inchinau paganii. Sozont a intrat in cetatea in care se afla acest idol, a rupt mana idolului, a facut-o bucati si a impartit-o saracilor, conform crestinortodox.ro/calendar-ortodox

Ca sa impiedice arestarea pe nedrept a nevinovatilor, Sozomen s-a predat magistratului, marturisindu-i ca este crestin si ca el a taiat mana idolului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători

Dupa supunerea la multe chinuri, a fost aruncat in foc, iar aici si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Calendar ortodox azi, 7 septembrie 2021
Calendar ortodox azi, 7 septembrie 2021

Calendar ortodox complet pentru luna septembrie 2021

1 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul; Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul şi Marta, mama sa; Sfintele 40 de Mucenițe din Adrianopol (Începutul anului bisericesc) (post)

5 septembrie/ Duminică: Sfântul Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul; Sfântul Mucenic Urban

8 septembrie/ Miercuri: (†) Naşterea Maicii Domnului (dezlegare la peşte)

9 septembrie/ Joi: †) Sfântul Sfințit Cuviosul Onufrie de la Vorona şi Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău; Sfinții şi Drepții părinți Ioachim şi Ana

13 septembrie/ Luni: †) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop; Sfinții Sfințiți Mucenici Corneliu Sutaşul și Ciprian, episcopul Cartaginei; Sfinții Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian; Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci

Citeste si: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Maria Mică?

14 septembrie/ Marți: (†) Înălțarea Sfintei Cruci (dezlegare la ulei şi vin)

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

15 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul; Sfântul Ierarh Visarion, Episcopul Larisei (post)

22 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei; Sfântul Sfințit Mucenic Foca; Sfântul Mucenic Isaac; Sfântul Martin (post)

23 septembrie/ Joi: † Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul; Sfinții Cuvioși Xantipa şi Polixenia

26 septembrie/ Duminică: †) Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan; †) Sfântul Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon; Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată)

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

27 septembrie/ Luni: †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti; Sfinții Mucenici Calistrat şi Epiharia

28 septembrie/ Marți: † Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul; Sfântul Proroc Baruh


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si