Calendar ortodox iunie 2021. Tot ce trebuie să știi despre cele mai importante sărbători ale lunii iunie 2021. Când pică Rusaliile 2021 și Moșii de vară 2021.

Calendar ortodox iunie 2021. Pe ce dată pică Rusaliile

An de an, Rusaliile sunt prăznuite la fix 50 de zile după Paște. Este o sărbătoare foarte mare în calendarul creștin ortodox.

Anul acesta pică în datele de 20 și 21 iunie, duminică și luni.

Citeste si: Este Înălţarea Domnului (10 iunie 2021) zi liberă de la stat? Anunţ important

Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?
Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?

Aceste două zile sunt libere legale. Conform prevederilor din Codul Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.

Moșii de vară 2021. Când sunt în calendarul ortodox

O altă sărbătoare extrem de importantă este ziua în care se sărbătoresc Moșii de vară. Anul acesta este sâmbătă, 19 iunie 2021. La praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Rusaliile 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Cu această ocazie, credincioșii împart tot felul de bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, orez cu lapte, păsat, cireșe.

Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?
Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?

Rugăciune de Rusalii 2021

„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh,  Amin”, este una dintre cele mai puternice rugăciuni.

Citeste si: Hristos s-a Înălţat/ Adevărat s-a Înălţat. Mesaje, urări şi felicitări de Înălţarea Domnului 2021

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Citeste si: Înălțarea Domnului. Ce semnificație are această sărbătoare religioasă

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si