În fiecare an, înainte de Duminică Rusaliilor sunt "Moșii de vară", sărbătoare dedicată pomenirii morților. Aşadar, în 2021, Moşii de vară pică pe 19 iunie.

Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Moşii de vară 2021. Tradiţii şi obiceiuri

Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zip e pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Citeste si: Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?

Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

Moşii de vară 2021: Pe ce dată este Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană?
Moşii de vară 2021: Pe ce dată este Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană?

Citeste si: Rusaliile 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Moşii de vară 2021: Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?

De Sambata mortilor sau de Mosii de vara 2021, obiceiul este sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.

Moşii de vară 2021
Moşii de vară 2021

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Urmează o nouă mini-vacanţă

Pomenirea morţilor

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbătă, ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morților: Sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbătă dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor). scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Mesaje de Rusalii 2021. Cele mai frumoase urări pe care să le trimiți cu ocazia acestei mari sărbători din calendarul ortodox

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

Citeste si: Înălțarea Domnului. Ce semnificație are această sărbătoare religioasă

Moşii de vară 2021: Pe ce dată este Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană?
Moşii de vară 2021: Pe ce dată este Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană?

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se sărbătorească Înfricoșătoarea Judecată, la care ne vom înfățișa cu toții în lumea de apoi. De aceea, întrucât mulți dintre drepții Vechiului Testament au adormit fără să vadă pe Mântuitorul făgăduit și așteptat și mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară, Biserica face mijlocire pentru ei.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt( Sâmbătă Rusaliilor sau "Moșii de vară"), Biserica face din nou pomenirea generală a morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Rugăciune de Moșii de vară 2021

Moşii de vară 2021. Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si