Sărbătoare mare azi pentru toți ortodocșii. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sfântul Haralambie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 10 februarie. În tradiția populară, Sfântul Haralambie apare ca un sfânt care are putere asupra bolilor ce cuprind oamenii și animalele. Se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

Author: Razvan Ilie miercuri 10 februarie 2021 , 09:33

sfantul haralambie 2021
Evlavia românilor face că Sfântul Haralambie să fie cinstit că ocrotitor de boli, de moarte năprasnică, iar țăranii să-i ceară să le apere animalele și să-i ajute să aibă roadă bogată.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Haralambie este cunoscut mai ales pentru faptul că era apărător împotriva bolilor, a ciumei și a foametei. Sfântul Haralambie este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini, el având peste 113 când a fost ucis de romani.

Sfântul Haralambie a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creștinilor de către Septimiu Sever, Sfântul Haralambie a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian. Sf. Haralambie și-a jerfit viața pentru credința creștină, fiind decapitat în vremea imparatului Septimius Sever.

Citeste si: Moşii de iarnă 2021: Pe ce dată se face pomenirea morţilor şi ce alimente se împart în Sâmbăta Morţilor?

Viața Sfântului Haralambie

Sfântul Haralambie și-a închinat viața pentru a-l sluji pe mântuitorul Iisus Hristos și pentru a-i îndruma, sprijini, sfătui și învăța pe credincioși în acea perioadă de persecuție.

Numele sfântului Haralambie este de origine greceasca, fiind compus din cuvintele "haris" (har) si "lampos" (lumina, stralucire), drept pentru care el ar putea sa insemne "stralucire a harului".

Sfântul Haralambie a fost rânduit episcop în cetatea Magnezia, în Asia Mică, în vremea proconsului Lucian. Acesta s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulți păgâni la creștinism, așa că a decis să ordone arestarea lui Haralambie.

Pentru a nu îl tortura și pentru a îi cruța viața, Lucian ii ordona lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Văzând faptul că Haralambie a refuzat categoric acest lucru, Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunta la credință

sa (avea 113 ani).

sfantul haralambie
Sfantul Haralambie. Numele sfântului Haralambie este de origine greceasca, fiind compus din cuvintele "haris" (har) si "lampos" (lumina, stralucire),

Minunile Sfântului Haralambie

Proconsulul, văzând că sfântul răbda durerile, decide să folosească el însuși instrumentele de tortură pentru a-l persuada pe Haralambie să renunțe la convingerile sale. Începând să îl tortureze pe sfânt, mâinile i-au căzut că secerate de sabie, rămânând atârnate de corpul sfântului.

Acesta a decis să îl scuipe pe Haralambie, moment în care gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă.

Văzând ceea ce a pățit, Lucian îl imploră pe sfânt să îl salveze. Sfântul martir se roagă pentru acesta, vindecandu-l pe loc pe proconsul. Acesta, văzând minunea îl roagă pe sfânt să îl boteze. Odată cu crestinizarea sa, Lucian pune capăt persecuției creștinilor din provincie.

Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever ordonă ca Haralambie să fie arestat și adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări.

Reușind să săvârșească o serie de minuni și văzând mulțimea adunată pentru a renunta la credințele păgâne și a-și însuși credința, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gură cu pietre și să i se ardă barbă.

Sfântul Haralambie a supraviețuit și acestei torturi, însă a sfârșit prin a fi decapitat. Moaște aparținând sfântului Haralambie putem găsi și pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iași sau la Catedrala episcopală din Galați printre altele.

Citeste si: CTP vrea să îl boteze în mare pe ÎPS Teodosie: ”M-aș oferi să-l apăs eu pe cap”

sfantul haralambie
Sfântul Haralambie a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian și și-a jerfit viața pentru credința creștină, fiind ucis în vremea imparatului Septimius Sever.

Sfântul Haralambie, apărător împotriva bolilor

Sfântul Haralambie este cinstit mai ales că tămăduitor de ciumă, păzitor de foamete și izgonitor de duhuri necurate. În țara noastră, ajutorul Sfântului Haralambie a fost simțit mai ales în vremea "ciumei lui Caragea" (1813) și a foametei din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi (1795).

Pentru acest lucru, sfântul este slăvit și în Acatistul sau, unde găsim scris: "Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“ Ca izbăvitor de ciumă, Sfântul Haralambie apare zugrăvit în mai multe icoane românești, el fiind reprezentat călcând peste un schelet uman cu coasă, chip al ciumei și al morții.

În mediul rural, Sfântul Haralambie apare și ca un sfânt care are putere asupra bolilor ce cuprind animalele. Pentru această, în anumite zone ale țării, în ziua de 10 februarie, creștinii aduc la biserică hrană animalelor (cereale, mălai, grăunte și sare); după ce sunt binecuvântate de către preot, sătenii le dau, spre mâncare, animalelor din gospodărie, pentru a fi ferite de boli și neputințe; ei păstrează însă o parte din această hrană binecuvântată, drept leac pentru alte eventuale boli ale animalelor.

Evlavia românilor face că Sfântul Haralambie să fie cinstit că ocrotitor de boli, de moarte năprasnică, iar țăranii să-i ceară să le apere animalele și să-i ajute să aibă roadă bogată.

Se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Se mai spune că această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare... Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare parte a tarii!
spotmedia.ro
Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto) Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto)
spotmedia.ro
După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în... După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în starea de alertă: 17 zile din 30
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie.  Fecioarele care... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie. Fecioarele care au avut încurcături financiare vor avea o săptămână foarte bună
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
evz.ro
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă... E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
doctorulzilei.ro
Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de... Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de sânge și restabilește circulația
romaniatv.net
Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si