Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de luare de mită. A pretins și a primit foloase materiale de 800.000 de dolari

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată, azi, de către DNA. Este vorba despre un dosar de luare de mită în care a pretins şi primit foloase materiale de 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei firme austriece.

Author: Georgiana Balaban miercuri 03 martie 2021 , 14:49

călin popescu tăriceanu trimis în judecată de DNA
Tăriceanu trimis în judecată de DNA.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul de luare de mită în care este acuzat că a pretins şi a primit foloase materiele în valoare de 800.000

de dolari de la reprezentanţii unei firme austriece. Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile ale lui Călin Popescu-Tăriceanu, până la concurenţa sumei de 800.000 de dolari.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru o infracţiune de luare de mită.

„În calitatea menţionată, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) şi ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr.

199/2008, 634/2008, 1193/2008 şi 1451/2008", susţin procurorii DNA.

Citeste si: Tăriceanu, avertisment dur: "Ce vom găsi peste 30 de zile, când lockdown-ul se va termina? O ţară în ruină, cu un şomaj la cer"

Fapta lui Tăriceanu a avut loc în anul 2007

Fapta de pretindere a lui Călin Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie- mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului de atunci un comision de 10% din valoarea actelor adiţionale/plăţilor la un ontract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.

Totodată, fapta de primire de către Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acţiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD şi la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).

călin popescu tăriceanu trimis în judecată de DNA
Tăriceanu a fost trimis în judecată de către DNA.[Sursa foto: google]

„Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanţii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanţă", adaugă DNA.

Citeste si: Călin Popescu Tăriceanu cere amânarea alegerilor locale

În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei- 3.204.640 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de menţinere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului.

Citeste si: Stirea anului: Tariceanu a cedat! S-a terminat o epoca a politicii din Romania


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si