DNA: Tăriceanu, inculpat oficial în dosarul mitei uriașe primite de la austrieci

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub inculpare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.

Author: Razvan Ilie luni 25 ianuarie 2021 , 14:48

calin popescu tariceanu
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită pe vremea când era prim-ministru
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tăriceanu urmează să fie trimis în judecată de DNA

Procurorii anticorupţie de la DNA au ajuns în etapa în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu urmează să fie trimis în judecată.

Potrivit unui comunicat al DNA de luni, 25 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru luare de mită.

Citeste si: Liviu Dragnea poate munci din nou

Anchetatorii DNA precizează în ordonanţa publicată azi că există date şi probe din care rezultă că Tăriceanu ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000

USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

Pe 13 ianuarie, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Care sunt acuzațiile concrete împotriva lui Tăriceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit 800.000 dolari de la o firmă austriacă. După ratarea intrării în Parlament împreună cu Pro-România, Tăriceanu a rămas fără imunitate în fața legii.

DNA a precizat anterior că  dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu  a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, la data faptelor având funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", se spune într-un comunicat al DNA de luni.

Potrivit DNA, solicitarea are în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă "suspiciunea rezonabilă" că persoana pentru care se cere efectuarea urmăririi penale ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007- 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

"În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât  să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", susţin anchetatorii.

Citeste si:   VIDEO- Politiceni cu cai putere


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si