Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care aduce noi modificări la Codul penal

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi liberali şi parlamentari de la PMP pentru modificarea unor prevederi Codul penal, iar una dintre schimbări presupune eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt. Legea merge la promulgare.

Author: Alina Raducu marți 10 noiembrie 2020 , 15:59

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care aduce noi modificări la Codul penal
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care aduce noi modificări la Codul penal
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute la art. 228, art. 229 alin.(l), alin. (2) lit. b) şi c), dar şi art. 230.

Iniţiativa legisaltivă vizează articolul 228 care oferă definiţii pentru tipurile de furt, articolul 229 privindfurtul calificat şi articolul 230 care vorbeşte despre furtul în scop de

folosinţă care înseamnă furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, cât şi utilizarea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau a unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Noi modificări la Codul penal

Infracţiunile despre care vorbeşte propunerea legislativă sunt: furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită, furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoana având asupra sa o armă. La acelaşi articol există pedepse aferente cuprinse între 1 şi 7 ani de închisoare.

Citeste si: Comisia juridică are marți, pentru raport, proiectul de lege prin care Parlamentul decide data alegerilor generale

Totodată, iniţativa prevede şi modificarea alineatul (4) de la articolul 154 privind termenele de prescripţie a răspunderii penale şi

anume: „Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art. 220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

Articolul 231 privind plângerea prealabilă şi împăcarea, în forma proiectului de lege prevede că „faptele prevăzute în prezentul articol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Deputata Oana Bîzgan a declarat că prin acest proiect este rectificată eroarea materială apărută în transcrierea articolului 154 al Codului Penal, odată cu creşterea pedepselor pentru infracţiunile de natură

sexuală şi trafic de persoane, votată pe 30 iunie de către Parlament.

Citeste si: Klaus Iohannis, ședință importantă astăzi. Ce urmează să se întâmple în România

„Eroarea la care se face referire şi care a fost îndreptată prin votul de astăzi a apărut în textul legii nr. 217/2020, cea care înăspreşte, pentru prima dată în ultimii nouă ani, pedepsele pentru toate categoriile de infracţiuni sexuale şi pentru traficul de persoane şi pune o piedică serioasă în calea tuturor acelor prădători care cred că pot săvârşi, una

după alta, fapte de natură sexuală sau de trafic de persoane, fără a sta nici măcar o zi în închisoare. În plus, în premieră în România, această lege a instituit imprescriptibilitatea pentru faptele de viol şi act sexual cu minorul, transmiţând infractorilor un mesaj foarte clar: aşa cum victimele suferă traume imprescriptibile, tot imprescriptibilă este şi responsabilitatea agresorului”, mai adaugă Bîzgan.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Emoții în Gala Puterea Dragostei de duminică. Cristina Mihaela a anunțat cine părăsește... Emoții în Gala Puterea Dragostei de duminică. Cristina Mihaela a anunțat cine părăsește casa iubirii. Eliminarea care a dat toate strategiile peste cap!
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si