VIDEO | Când ar putea ajunge în România primul vaccin anti-Omicron

Românii care își doresc să se vaccineze în continuare anti-COVID ar putea avea la dispoziție abia din toamnă un vaccin care țintește subariantele Omicron ale noului coronavirus.

Author: Sorin Negru miercuri 10 august 2022 , 17:53

vaccin pfizer moderna

Pfizer şi Moderna au depus cereri separate de aprobare pentru aceste vaccinuri la 22 iulie

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat miercuri că vizează aprobarea în toamnă a unui vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech care ţinteşte două sub-variante ale tulpinii Omicron cu răspândire rapidă, informează AFP.

Citeste si: Bilanț coronavirus: 9.864 cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore

În funcție de aprobarea EMA, țările din UE inclusiv România vor putea să achiziționeze și administreze noul vaccin anti-COVID de la Pfizer.

EMA a declarat anterior că primele vaccinuri care vizează Omicron ar putea fi aprobate încă din septembrie. 

Vaccin Pfizer dedicat sub-variantelor Omicron

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a lansat luni o examinare a unei versiuni adaptate a serului anti-COVID-19 de la Pfizer, care ţinteşte aceste două sub-variante mai transmisibile comparativ cu tulpinile anterioare.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă folosirea măştilor de protecţie în şcoli

"EMA se aşteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluată pentru o potenţială aprobare rapidă la toamnă", a declarat un purtător de cuvânt al EMA într-un e-mail.

Aceasta ar trebui să vină "la puţin timp după" aprobarea aşteptată a altor două vaccinuri adaptate de Pfizer şi rivala sa Moderna, care ţintesc tulpina originală de COVID-19 şi sub-varianta anterioară BA.1 a Omicron, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citeste si: Infectări cu un nou virus de origine animală au fost descoperite în China

Pfizer şi Moderna au depus cereri separate de aprobare pentru aceste vaccinuri la 22 iulie, potrivit purtătorului de cuvânt.

Noul val al pandemiei, dominat de Omicron

Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 alimentează o creştere a cazurilor de COVID-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este ''este departe de a se fi terminat''.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si