Postul Paștelui 2023 a început. Pentru creștinii ortodocși Postul Paștelui începe în 2023 pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox.

Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.

postul paștelui 2023

Când începe Postul Paștelui în 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui 2023: ce reguli trebuie să respecte credincioșii?

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Citeste si: Când are loc următoarea mini-vacanță pentru români? Vom avea două zile libere, plus weekend!

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

postul paștelui 2023

Când începe Postul Paștelui în 2023?

Paștele ortodox în următorii opt ani

  • Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
  • Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Citeste si: Zile libere 2023: Anunț oficial

Potrivit legislației din România, credincioșii au trei zile libere legale de Paște. Iată care sunt zilele!

  • Vinerea mare – zi liberă legală
  • Prima zi de Paște – zi liberă legală
  • A doua zi de Paște- zi liberă legală

Potrivit Codului Muncii, angajații care nu primesc zile libere de sărbătorile legale trebuie să aibă alte zile libere în următoarea 30 de zile lucrătoare sau compensații financiare, care presupun salariul dublu pentru ziua/ zilele respective lucrate.

Citeste si: Câte zile libere vom avea de Crăciun 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si