Spațiul Shengen este spațiul fără frontiere care garantează libera circulație a peste 400 de milioane de cetățeni ai UE, precum și a cetățenilor din afara Uniunii care locuiesc în UE.

Când poate intra România în spațiul Shengen

În ultimii zece ani, Parlamentul European a adoptat mai multe rapoarte în care solicită ca Bulgaria și România să fie primite în Schengen.  

Europarlamentarii au votat în acest sens rezoluțiile în 2011, 2018, 2021.

Parlamentul European a solicitat insistent Consiliul UE să ia măsuri imediate pentru a ridica controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene ale celor două țări.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Comisia Europeană a cerut Consiliului, în luna iunie a acestui an, să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen.

Citeste si: Când vor adera efectiv la NATO Suedia și Finlanda. Avertismentul lui Putin pentru țările nordice

Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

Care sunt condițiile pe care țara noastră le are de îndeplinit pentru a intra în spațiul Shengen

Țările pot face parte din spațiul Shengen dacă:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Citeste si: Autoritățile din Franța s-au mobilizat pentru a ajuta o româncă. Femeia este mamă a 7 copii și a fost expulzată, fără a fi însoțită de familie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si