Când vor adera efectiv la NATO Suedia și Finlanda. Avertismentul lui Putin pentru țările nordice

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la finalul summit-ului NATO de la Madrid.

Author: Sorin Negru joi 30 iunie 2022 , 16:24

nato suedia finlanda turcia

Moment istoric pentru NATO: a fost demarat protocolul de aderare al celor două țări nordice - Suedia și Finlanda

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Suedia şi Finlanda au făcut un pas semnificativ spre aderarea la NATO  după ce Turcia a anunţat în debutul summit-ului de la Madrid că nu se mai împotriveşte intrării lor în Alianţă, în condiţiile în care ţările nordice au convenit la o serie de măsuri de securitate.

Citeste si: Vladimir Putin, replică obscenă la adresa liderilor din Occident

Protocolul trebuie ratificat de Parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO.

Ce pași urmează până la aderarea Suediei și Finlanda la NATO

Cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia doar după ce Parlamentele celor 30 de state NATO vor vota pentru primirea Suediei și Finlanda.

NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare", au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună.

Citeste si: Finlanda și Suedia, undă verde spre NATO

"Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură", se subliniază în textul citat.

Ce prevede acordul dintre Turcia și Finlanda, respectiv Suedia

În cadrul acordului, Suedia şi Finlanda au fost de acord să nu sprijine grupurile kurde din nord-estul Siriei despre care Turcia susţine că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă atât de SUA, cât şi de UE.

Ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat miercuri că ţara sa va "reaminti" guvernelor de la Helsinki şi Stockholm cererile de extrădare a 33 de presupuşi terorişti, care ar trebui onorate în virtutea acordului privind extinderea NATO.

"Le vom cere să îşi ţină promisiunile", a spus Bozdag, citat de agenţia de presă oficială Anadolu, preluată de presa internațională.

Președintele Joe Biden a declarat joi, la finalul summit-ului de la Madrid, că NATO se extinde în urma agresiunii Rusiei din Ucraina cu o graniță de peste 800 de mile către statul din estul Europei. 

Vladimir Putin: Vom răspunde cu aceeași monedă

Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va amplasa infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce cele două țări nordice au fost invitate oficial la summitul de la Madrid să facă parte din Alianța Atlanticului de Nord.

Citeste si: Joe Biden, anunț despre România la summit-ul NATO. Jens Stoltenberg: "Vom lua decizii istorice"

Liderul de la Kremlin a declarat că nu este „nicio problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO.

vladimir putin

Vladimir Putin, răspuns pentru Suedia și Finlanda: "Va trebui să răspundem simetric și să ridicăm aceleași amenințări în acele teritorii de unde au apărut amenințări pentru noi” 

[Sursa foto: Twitter]

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a spus Putin la o conferință de presă la Așgabat, capitala turkmenă. 

Președintele Rusiei a denunțat "ambițiile imperialiste” ale NATO care încearcă să-și afirme „hegemonia” în lume.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si