Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte? Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari posturi din an și durează 40 de zile. Totodată, Postul Crăciunului este unul mai permisiv, deoarece există și multe zile cu dezlegare la pește.

Author: Alina Raducu luni 08 noiembrie 2021 , 12:30

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată când începe Postul Crăciunului 2021 și care sunt zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021!

Când începe Postul Crăciunului 2021?

În data de 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Conform Bisericii Ortodoxe, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunului durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Postul Crăciunului este un post cu o durată de 40 de zile, însă se ține destul de ușor, pentru că există mai multe zile în care biserica rânduiește dezlegare la pește. 

Postul Crăciunului începe în acest an, de luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021, astfel Lăsatul Secului va fi pe 14 noiembrie, atunci când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe

Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Grigorie Palama.

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din ultima lună a anului

Totodată, Postul Crăciunului 2021  este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile.

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Chiar dacă se întinde pe o durată mai lungă de timp, Postul Crăciunului nu este un post foarte sever, așa cum este Postul Paștelui. 

Astfel, doar în ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii mai pot consuma mâncăruri de dulce, deoarece apoi începe postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu dezlegări.

Citeste si: Zile de post 2022: Când nu se fac nunţi?

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021

 • duminică, 21 noiembrie
 • marți, 23 noiembrie
 • joi, 24 noiembrie 
 • sâmbătă, 27 noiembrie 
 • duminică, 28 noiembrie 
 • marți, 30 noiembrie 
 • sâmbătă, 4 decembrie
 • duminică, 5 decembrie 
 • luni, 6 decembrie 
 • marți, 7 decembrie 
 • joi, 9 decembrie 
 • sâmbătă, 11 decembrie 
 • duminică, 12 decembrie 
 • luni, 13 decembrie 
 • sâmbătă, 18 decembrie 
 • duminică, 19 decembrie 

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

Când se intră în Postul Crăciunului 2021 şi când avem dezlegare la peşte?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Paşte 2022: Pe ce dată pică Paştele catolic şi ortodox? Calendar

Biserica Ortodoxă recomandă persoanelor care țin postul Crăciunului să fie cumpătate din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Iar carnea poate fi înlocuită cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

În Postul Nașterii Domnului, credincioșii se abțin de la carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și vin. Astfel, dezlegările la untdelemn și vin se fac în zilele de marți și joi.

De asemenea, în Postul Crăciunului se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteţi prepara mâncăruri delicioase de post.

În post mai puteţi pregăti preparate și din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia sau puteți avea diferite gustări cu fructe.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, până pe 20 decembrie, inclusiv, în zilele de sâmbătă și duminică se va face dezlegare la untdelemn, pește și vin, dar și în zilele în care este sărbătoare cu cruce neagră.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si