Crăciunul  ne aduce mai aproape unii de alții și ne dorim să fim mai buni, poate și din cauza faptului că este una dintre cele mai importante sărbători creștine, Nașterea Domnului.  Această sărbătoare vine cu o serie de activități specifice pe care nu le facem în restul anului, precum împodobirea bradului, colindatul sau anumite preparate culinare.

Citeste si: Mesaje de Crăciun 2021: Cele mai interesante urări şi felicitări cu Crăciun Fericit!

Când se cântă colindul,, Bună dimineața la Moș Ajun''. Scurtă istorie a colindului

Colindatul cu ,,Bună dimineaţa la Moș Ajun'', care  prezintă foarte multe asemănări cu urările  ce se făceau la Calendele Ianuarie, a fost înlocuit, după primul Război Mondial, cu colindatul la fereastră în seara ajunului  sau în dimineaţa primei zile de Crăciun.

,,Calende'' se numea prima zi a lunii ianuarie şi provine de la cuvântul latin ,,calo'', care  înseamnă: a anunţa, a striga un anunţ, a vesti, a chema. Pontifii anunţau la calendae în ce zi a lunii, care tocmai începea.

În limba română ,,calendele'' s-au transformat în colinde. În prima zi de Calende (cea mai imporantă sărbătoare a romanilor care marca începutul unui an nou) se colindau casele, cu care ocazie oamenii îşi făceau urări de sănătate, fericire şi prosperitate, pentru noul an, dar şi daruri reciproce.

În ajunul Crăciunului, copiii ies la colindat cântând din casă în casă pentru a-i bucura pe români.

Copiii primesc dulciuri, fructe, prăjituri tradiţionale şi uneori bani pentru colindele lor. Adulţii cântă colinde în seara şi noaptea de Crăciun.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Incredibila poveste a românului de pe lista MOST WANTED, fugit în SUA cu pașaport fals. Locuia într-un apartament de 5.000$ pe lună- antena3.ro

Citeste si: Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea- wowbiz.ro

Citeste si: Când se merge cu Steaua în 2021? Tradiţii şi colinde de Crăciun

Ce alte colinde mai sunt cântate în România

Când se merge cu ,, Bună dimineața la Moș Ajun?''

[Sursa foto: Google]

Un colind tradiţional românesc este „Steaua”. Steaua, din hârtie colorată şi adesea decorată cu beteală, folie de argint şi uneori clopote, este pusă pe un suport. Colindătorii iau steaua cu ei când merg să le ureze oamenilor sărbători fericite.

În multe părţi ale României, este, de asemenea, tradiţional ca cineva să se costumeze într-un urs sau într-o capră, cu o mască multicoloră şi să meargă cu cântăreţii la colindat. Aceste tradiţii au rolul de a îndepărta relele.
O altă tradiţie în ajunul Crăciunului este o formaţie de tobe sau „dubaşi”.

Aceasta este formată în mod normal din bărbaţi necăsătoriţi. O trupă poate avea până la 50-60 de bărbaţi.
De asemenea, în ajunul Crăciunului, copii merg la colindat dimineaţa, cu „Moş Ajunul”. „Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăi, hăi!”

Citeste si: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce pensie colosală încasa Silviu Prigoană? Adevărul despre veniturile sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu a fost primită- antena3.ro

Împreună cu Paştele, Crăciunul este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creştin şi este adesea strâns legată de alte sărbători în această perioadă a anului, cum ar fi Ziua Sfântului Nicolae, Sfântul Ştefan, Revelionul şi sărbătoarea Bobotezei.

Citeste si: VIDEO- Pentru ei, Crăciunul e o zi ca oricare alta. Brad nu au văzut decât în poze sau la televizor. Mama: ”Ei speră că moșul nu îi va uita și anul acesta”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si