Iată ce este bine să faci și ce nu ai voie să faci pe 25 decembrie, în ziua Nașterii Domnului!

Tradiții de Crăciun la români

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Odată cu ziua de Ignat, mai exact data de 20 decembrie, atunci când se taie porcul, se spune că se intră în sărbătorile de iarnă. Astfel că, din această zi și până la Crăciun, colindătorii încep să umble cu capra, țurca sau brezaia, o mască cu cap de animal, care se crede că va aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din ogradă.

În noaptea de 23 spre 24 decembrie, înainte de Ajun, în unele regiuni ale țării se pregăteește masa de Ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.

Tot în aceste zile încep și colindele de Crăciun, care vestesc Nașterea Domnului.

Tradiția populară mai spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ, special ca să ne scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși Diavolii pe pământ.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face și nu se face în ziua Nașterii Domnului

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face și nu se face în ziua Nașterii Domnului

Citeste si: Când se merge cu Steaua în 2021? Tradiţii şi colinde de Crăciun

În acaestă perioadă, colindătorii care merg din casă în casă sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar lumea mai oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

În ajunul Crăciunului, copii de vârste diferite pornesc cu colindul: ”Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.

În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul. În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În Ajun se împodobește bradul, probabil este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, în special pentru copii

Tot în Ajun de Crăciun, gospodinele pregătesc bunătățile care vor umple masa de Crăciun. Acest ritual dinaintea Crăciunului, fiind asociat cu sporirea belșugului casei.

Ce se face în ziua de Crăciun

În tradiție se crede că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, deoarece acestea aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Tot în ziua de Crăciun, se consideră că este bine să mâncăm pește la micul dejun, pentru a fi sănătoși în perioada ce urmează. 

În ziua de Crăciun, creștinii ortodocșii merg încă de dimineață la biserică, la Liturghie. Cei ce s-au spovedit se împărtășesc și abia apoi se așază la masa cu familia.

În Moldova, femeile coc colaci în formă de opt întors, semnul infinitului, care în următoarea primăvară sunt afumați și puși între coarnele bovinelor care ară pâmântul pentru a avea un sol fertil.

În dimineața de Crăciun, din moși strămoși se spune că ar fi bine să ne spălăm cu apă curată în care să punem o monedă de argint. Astfel, vom fi curați tot anul, la fel ca argintul, și feriți de boli.

Tinerele care vor să se mărite își pun peste noapte sub fereastră diverse bucate, dar fără a fi gustate, iar legenda spune că cel care le este predestinat se va apropia de fereastra lor și se va înfrupta din delicatesele lăsată de fată, prilej în care aceasta îl va vedea.

A doua zi de Crăciun este Soborul Maicii Domnului, iar pe 27 decembrie este Sfantul Stefan.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face și nu se face în ziua Nașterii Domnului

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face și nu se face în ziua Nașterii Domnului

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Când vine Moş Crăciun în 2021? Pe ce dată trebuie puse cadourile sub brad?

Ce nu ai voie să faci in ziua de Crăciun

În ziua de Crăciun nu este bine să se bea rachiu, considerându-se băutura Diavolului.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat.

Nu se aruncă gunoiul. Se mai crede că în această zi sfântă, nu e bine să te bați, nici măcar în glumă că te umpli de bube în timpul anului.

În zona Banatului, în Ajun oamenii nu au voie să stingă focul dacă vor să aibă un an plin de lumină și spor în casă.

În regiunea Bucovinei, oamenii evită să împrumute lucruri, iar sărbătoarea Crăciunului este prilejul de-a înapoia sau recupera ceea ce au împumutat de-a lungul anului.

Tot în Bucovina, se crede că toți colindătorii au puteri magice și că dacă ei nu ar mai da vestea Nașterii Mântuitorului din casă în casă, atunci diavolii vor invada Pământul.

Citeste si: Povestea lui Moş Crăciun: De ce aduce cadouri copiilor?

În Moldova, în ziua de Ajun, nimeni nu aruncă absolut nimic din casă, dacă vor să aibă un an roditor și plin de belșug. Gunoiul, însă, nu face excepție de la această regulă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si