Când se merge cu Steaua în 2022? Tradiții și obiceiuri pentru perioada dinainte de Crăciun

Când se merge cu Steaua în 2022? Tradițiile dinaintea Crăciunului aduc o atmosferă plăcută perioadei. Printre cele mai renumite tradiții este și cea a mersului cu Steaua.

Author: Alexandra Bercea miercuri 07 decembrie 2022 , 19:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când se merge cu Steaua în 2022? Iată când se merge cu Steaua în 2022!

Când se merge cu Steaua în 2022? 

Copiii de diferite vârste încep să meargă cu colindul din casă în casă încă din 6 decembrie și până pe 7 ianuarie, adică de la sărbătoarea Sfântului Nicolae și până la Sfântul Ioan. Însă, cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, pe 24 decembrie, atunci copiii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. 

Copiii obișnuiesc să meargă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Mântuitorului și pentru a strânge bănuți pentru sărbătorile de iarnă.

Citește și: Paula Seling, turneu de colinde

Mersul cu „Steaua” semnifică vestirea nașterea Domnului Iisus, călăuzindu-i pe cei trei magi către Betleem.

Aceste tradiții sunt moștenite din moși strămoșii, care le-au păstrat cu sfințenie și le-au transmis mai departe pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie plină de bucurie și smerenie.

Citeste si: S-a aflat identitatea individului care a împușcat un bărbat în fața unui bloc din Iași. Care a fost motivul atacului- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Doar în mediul rural și foarte puțin în anumite zone din mediul urban se mai păstrează anumite tradiții din preajma Crăciunului. Totodată, perioada în care se merge cu Steaua diferă de la o zonă a țării la alta. 

Cât timp se merge cu Steaua?

Conform tradiției, mersul cu Steaua se face din Seara de Ajun până la sfârșitul zilelor de Crăciun. Copiii de de diferite vârste merg cu Steaua pentru a aduce lumii de veste Nașterea lui Iisus Hristos.

De exemplu, în Bucovina, se umblă cu Steaua începând cu Seara de Ajun până în ziua de Sfântul Vasile.

În preajma sărbătorilor de iarnă, atât cei mici, cât și cei mari pornesc la drum cu colinda, cu Steaua, cu Capra sau cu Ursul, amintind de sceneta nașterii Mântuitorului în seara de Ajun. Cetele de colindători sunt formate din copii, fete, flăcăi.

Citeste si: Cine a inventat absorbantele. Femeile din înalta societate foloseau absorbante făcute din bureți sau blănuri de animale- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

În unele zone, mersul cu Steaua se face în funcție de vârstă, dar și de organizarea cetei de colindători.

Copiii pornesc cu Steaua în seara de Ajun și merg îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au legătură sau au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus. Stelarii vor ține în mână o icoană cu Nașterea Domului sau cu Fecioara Maria. Steaua este confecționată din hârtie sau carton, este strălucitoare și are atașată o icoană.

Citește și: Paula Seling, turneu de colinde


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si