În calendarul iulian sau în calendarul pe stil vechi, Crăciunul este decalat cu 13 zile față de calendarul ortodox oficial. Astfel, Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe data de 1 octombrie 1924.

Cum a apărut calendarul pe rit vechi?

În calendarul iulian sau în calendarul pe stil vechi, Crăciunul este decalat cu 13 zile față de calendarul ortodox oficial.

Astfel, Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe data de 1 octombrie 1924.

Totodată, înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor, de 365 de zile, iar altul al romanilor, care avea 355 de zile. În fiecare an rămânea o diferență de 10 zile între cele două și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

În calculul calendarului iulian de 365 de zile și 6 ore, dar și calendarul solar de 365 zile, 5 ore și 43 de minute rezultă anual o diferență de 11 minute și 14 secunde, astfel s-a ajuns după 330 de ani la o diferență de trei zile, cu cât a rămas în urmă calendarul iulian.

Crăciunul pe stil vechi 2021. Când sărbătoresc Nașterea Domnului ortodocșii pe stil vechi

Crăciunul pe stil vechi 2021. Când sărbătoresc Nașterea Domnului ortodocșii pe stil vechi

Citeste si: Când se merge la colindat de Crăciun și Revelion

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

În anul 46 î.Hr, împăratul roman Iuliu Cezar a deciz să îndrepte această diferență și s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat calendarul iulian. Acesta din urmă a fost folosit de creștini timp de 15 secole.

Și în momentul actual, există biserici ortodoxe care folosesc calendarul iulian neîndreptat. Printre acestea se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sf.

Munte Athos, cu excepția Vatopedului.

Cum sărbătoresc ortodocşii de rit vechi Naşterea Domnului?

În noaptea de șapte ianuarie, copiii și adolescenții se îmbracă în costume populare tradiționale și merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Domnului. După colindat, fiecare familie se așază la masă și se ia “Cina Sfânta”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

Crăciunul pe stil vechi 2021. Când sărbătoresc Nașterea Domnului ortodocșii pe stil vechi

Crăciunul pe stil vechi 2021. Când sărbătoresc Nașterea Domnului ortodocșii pe stil vechi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Câte persoane pot veni la masa de Crăciun. Cum poți organiza o reuniune de familie la tine acasă în contextul pandemiei de COVID-19

Conform tradiției, de Crăciun trebuie să fie 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor, iar printre acestea se numără: sarmale, pește, ciorbe, preparate din purcel de lapte și alte preparate.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Potrivit tradiției, la miezul nopții, atât cei mici, cât și eci mari, merg la biserică pentru slujba de Crăciun.

La masa de Crăciun, obiceiul este să se pună sub fața de masă bani și fân pentru a atrage bunăstarea casei. Iar acestea sunt scoase de sub fața de masă abia de Bobotează pe stil vechi, pe 19 ianuarie.

În dimineața Crăciunului, conform tradiției pe stil vechi, o femeie din gospodărie trebuie să meargă să aducă o găleată de apă de la o fântână, de la un lac sau de la o apă curgătoare. Femeia trebuie să culeagă de pe drum ramuri de salcie și busuioc pe care să le scufunde în apă. Astfel, fiecare membru al familiei se spală pe față cu apa adusă și bea puțin din ea.

O altă tradiție la creștinii care celebrează Crăciunul pe rit vechi este și desertul tradițional, care nu lipsește de pe masa de Crăciun, și anume plăcinta de dovleac în care este pusă o monedă înainte de a fi coaptă. Se spune că cine găsește banul va avea noroc tot anul viitor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si