Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe în 2022 ? Sfântul Gheorghe s-a născut in Capadocia, din parinți creștini. A trăit în  vremea împăratului Diocletian  (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armată. 

sfântul gheorghe 2022

Sfântul Gheorghe în 2022.

Sfântul Gheorghe în 2022

Sfântul Gheorghe, numit și „purtătorul de biruință” este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie.

În acest an, slujba de Sfântul Gheorghe va fi ținută luni, 25 aprilie. Asta pentru că pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie este Învierea Domnului, Paștele.

Citeste si: Sfântul Gheorghe 2022: Tradiții și obiceiuri. Pe ce dată pică sărbătoarea?

În România, multe biserici poartă hramul Sfântului Gheorghe și o mulțime de oameni sunt sărbătoriți pe 23 aprilie pentru numele sfânt. Totodată, al treilea braț al Dunării, în Deltă, poartă numele de Brațul Sfântului Gheorghe. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul Forțelor Terstre Române.

Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe în 2022?

În 2022, Sfântul Gheorghe va fi prăznuit pe data de 25 aprilie și nu pe 23 aprilie așa cum se obișnuia în anii trecuți. Pentru că din acest an pică în același timp cu Sâmbăta Mare, Biserica Ortodoxă a luat decizia de a o muta în a doua zi de Paște, mai exact luni, 25 aprilie 2022.

Astfel, cei care poartă numele Sfântului Gheorghe își vor serba onomastica și vor primi urări în cea de-a doua zi de Paște, pe 25 aprilie. În calendarul creștin ortodox, ziua de 25 aprilie va avea dublă semnificație. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

sfântul gheorghe 2022

Când este sărbătorit Sfântul Gheorghe în 2022?

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Pe 23 aprilie 2022, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Există chiar și câteva superstiții. Se spune că noaptea de 22 spre 23 aprilie este una de temut. În popor se zice că atunci este bine să stai în casă și să pui la poarta grajdului spini sau plante de măceș. În acest fel poți împiedica strigoii să ia mâna animalelor.

În anumite regiuni din România fetele tinere sunt udate cu apă proaspătă, la fel ca de Paște. Aceste efecte sunt benefice cu dublă semnificație în purificare și fertilitate.

Se zice că oamenii trebuie să stea treji în acea noapte pentru a fi voioși și sănătoși tot anul. În ajunul Sfântului Gheorghe, vitele se bagă în holda de grâu și când vin acasă, se ia o mână de grâu care se păstrează și se amestecă în grâul de semănat, ca să se facă mult și frumos la anul.

Citeste si: Săptămâna Mare 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru perioada de dinaintea Paştelui

Tot atunci, oamenii se bat cu urzici ca să fie harnici și rapizi întreg anul. În dimineața ajunului sărbătorii de Sfântul Gheorghe, femeile scot sculele de țesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Oamenii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară spatele în ziua de 23 aprilie.

Ei se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, în ziua de Sfântul Gheorghe, într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoși tot anul și pentru spălarea tuturor relelor.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu roua de pe el, este cinstit de toată lumea.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

De Sfântul Gheorghe oamenii se cântăresc. Se zice că așa sunt sănătoși tot anul și se protejează de farmece. Cine doarme în acea zi, va lua somnul mieilor și tot anul va fi somnoros.

La San-Georgiu ies preoții și poporul cu crucea în camp și fac rugăciuni pentru ploaie și mană în câmp.

Citeste si: Promoțiile, salvarea pentru masa de Paște

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si