De Ignat, conform tradiției, se taie porcul! Doar câteva zile ne mai despart până la sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Românii păstrează cu strictețe tradiția și își sacrifică porcul din ogradă pentru a prepara bucate alese. Află de la noi când se taie porcul de Crăciunul 2020.
Întrebarea care se află pe buzele tuturor în această perioadă este când se taie porcul de Crăciun 2020. Românii sărbătoresc ziua de Ignat cu doar câteva zile înainte de Nașterea Domnului Iisus Hristos. Sacrificarea porcilor are o dată bine stabilită în tradiția creștină românească. Gospodarii sărbătoresc Ignatul, zi care corespunde cu Sfântul Ignatie Teoforul, în calendarul creștin-ortodox.
Renumitul Sfânt Ignatie Teoforul este celebrat pe data de 20 decembrie, zi în care se taie și porcul. Ignatie Teoforul a lăsat documente prețioase bisericii ortodoxe.
Ignat 2020. Când se taie porcul în anul 2020
Porcul se taie pe data de 20 decembrie, duminica.
Citeste si: Cum va arăta noaptea de Revelion în acest an? Raed Arafat, informații oficiale: „Ieșim pe balcon...”
„Femeile aveau o grijă deosebită pentru capul și picioarele porcului, folosite la piftii (aituri sau răcituri), preperat tradițional care asigura sporul și sănătatea animalelor în gospodărie și se împărțea ca ofrandă pentru cei morți”, arată Ania Moldoveanu.
Dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine
Greșeala pe care o fac mulți români este atunci când taie porcul, din nerăbdare, înainte de Ignat. Legendele arată că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun – precum în Vâlcea, Bacău, Prahova – sau a treia zi – Dâmboviţa, conform unor interdicţii privind consumul cărnii de porc în post şi în prima zi de Crăciun.
Citeste si: Crăciunul 2020: Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri româneşti
Ziua de 20 decembrie se încheie cu o masă bogată în familie. După muncă, oamenii fac pomana porcului și mănâncă alături de prieteni și de vecini.
În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, se taie porcul atât în mediul rural cât și în cel urban.
Ziua de Ignat este prilej de sărbătoare, an de an în România. Sărbători binecuvântate și pline de iubire!
„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.