Preţ carne porc Crăciun 2020: Cât costă un kg în viu?

Preţ carne porc Crăciun 2020: Cât costă un kg în viu? Nu mai este mult până la Ignat şi mulţi români se întreabă câţi bani vor scoate din buzunar pentru porcul de Crăciun. Veştile nu sunt tocmai bune!

Author: Andreea Stoica vineri 11 decembrie 2020 , 09:10

Preţ carne porc Crăciun 2020
Preţ carne porc Crăciun 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vreţi să cumpăraţi carne de porc pentru Crăciun 2020? Iată ce preţuri veţi găsi în acest an, fie că luaţi carnea din magazine, ferme sau de la poarta oamenilor!  Cât costă un kg de carne de porc

în viu? Companiile din industria cărnii de porc afirmă că în acest an românii vor sacrifica aproximativ un milion de porci, din cei aproape patru milioane de porci crescuţi anual în România. În fermele comerciale, preţul a scăzut cu 28%, dar la poarta gospodarului preţul creşte.

Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru porcul de Crăciun 

Anul acesta, pentru a cumpăra un porc de Crăciun, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât anul trecut, dacă vor să facă pomana porcului ca atare, deoarece scăderea producţiei de cereale a influenţat creşterea preţului hranei pentru animale, ce se reflectă în preţul final al cărnii de porc pentru Crăciun 2020.

Citeste si: Când se taie porcul de Crăciun 2020? Greșeala pe care o fac românii an de an

„În fermele comerciale preţul a scăzut cu 28% faţă de anul trecut, pentru că acolo este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator.

Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere. Eficienţa economică dintr-o gospodărie e mai mică şi, în plus, anul acesta preţul cerealelor a crescut“, spune Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de  zf.ro.

Preţ carne porc Crăciun 2020
Preţ carne porc Crăciun 2020

Preţ carne porc Crăciun 2020: Ce efecte are pesta porcină africană?

Pesta porcină africană s-a extins în toate judeţele, cu excepţia Capitalei. Reprezentaţii Autorităţii Sanitar-Veterinare spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că mulţi crescători de animale nu respectă regulile de prevenţie, aşa că îi aşteaptă controale şi sancţiuni drastice.

Citeste si: Cele mai frumoase colinde româneşti de Crăciun 2020 (versuri)

"Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani.

Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucişi. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc.
În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun, a declarat Mary Pană”, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.

Preţ carne porc Crăciun 2020
Preţ carne porc Crăciun 2020

Citeste si: Ce produse s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului. Rata inflației scade ușor

România va importa în continuare purcei din Germania

Chiar dacă Germania a anunţat cazuri de pestă porcină africană, România va importa în continuare purcei din acest stat membru UE. „România este stat membru şi există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În acelaşi timp, sunt foarte multe ţări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecţie, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creştere şi îngrăşare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg. Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a precizat dr. Pană.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost... Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost suspendată! Ce se întâmplă acum cu fotbalistul?
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni... Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni împovărător de scumpă. Cum ne vom încălzi
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si