Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022. Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile respectate de creștini în această zi sfântă!

Author: Alina Raducu Wednesday 01 June 2022 , 15:08

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie.

Înălțarea  Domnului se sărbătorește anul acesta, pe 2 iunie. Iată care sunt ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii în aceatsă zi sfântă!

Sărbătoarea Înălțării Domnului este cunoscuta în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi creștinii vopsesc iarăși ouă roșii și le ciocnesc spunând „Hristos S-a Înălțat!” și „Adevărat S-a Înălțat!”.

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022? Tradiții și obiceiuri la români

Conform tradiției creștine, ouăle pentru Înălțarea Domnului se vopsesc chiar în ziua sărbătorii, joi, 2 iunie. Astfel, credincioșii merg cu ele la biserică pentru a fi sfințite de preot, după care se împart oamenilor sărmani, împreună cu pască, cozonacu, pâine sau alte alimente.

La Înălțarea Domnului se obișnuiește ca oamenii de la sate să poarte frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie

Când se vopsesc ouăle de Înălţarea Domnului 2022: Obiceiuri care trebuie respectate pe 2 iunie

Citeste si: Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Tot la sate, în ziua de Înălțarea Domnului, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

De Ispas, oamenii obișnuiesc să îşi pună la brâu frunze de nuc şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli. La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii.

Tot în această zi, se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul.

În popor se mai spune că oamenii care mor în preajma sărbătorii Înălțării Domnului vor ajunge în Rai.

Ce să nu este bine să faci de Înălțarea Domnului?

De Înălțarea Domnulu i, se spune că nu este bine să împrumuți sare, chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări dacă nu vrei să ai parte numai de nenorociri.

Mai mult, superstiţioşii nu dau nimic și în special sare și foc din casă în această zi, deoarece cred că vor avea parte de pagubă, ceartă şi de inimă rea.

Citeste si: Ouă roşii de Înălţare 2022: Tradiţia pe care trebuie să o respectăm în această zi sfânta

Tot în această zi nu se seamănă culturile, căci nu vor da rod.

O altă tradiție străveche spune că gospodarii trebuie să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuștean, o plantă cu rol protector împotriva pagubei și a bolilor pe parcursul anului. 

Încă din 1920, românii sărbătoresc și Ziua Eroilor odată cu Înălțarea. În această zi se comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Pe 2 iunie, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Sărbătoare 2 iunie 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Calendar creștin- ortodox 28 iunie 2022: Rugăciunea pentru vindecare de durere și boală... Calendar creștin- ortodox 28 iunie 2022: Rugăciunea pentru vindecare de durere și boală a Sf doctori fără de arginți, Chir și Ioan
kfetele.ro
Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui  Adrian Minune nu a... Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă
spotmedia.ro
Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul... Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul femeilor de a alege
spotmedia.ro
Rusia pregătește intrarea Belarusului în războiul împotriva Ucrainei. Care sunt semnele Rusia pregătește intrarea Belarusului în războiul împotriva Ucrainei. Care sunt semnele
b1.ro
Dmitri Medvedev: „Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea... Dmitri Medvedev: „Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial”
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Radarele fixe ar putea reveni pe drumuri. Un deputat propune modificarea legislației... Radarele fixe ar putea reveni pe drumuri. Un deputat propune modificarea legislației rutiere
doctorulzilei.net
S-a descoperit antidotul. Cum să ajungi să trăiești 200 de ani S-a descoperit antidotul. Cum să ajungi să trăiești 200 de ani
romaniatv.ro
Carmen Iohannis a făcut anunţul pe Facebook! Carmen Iohannis a făcut anunţul pe Facebook!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si