Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Iată ce este bine să dai de pomană în ziua în care sunt pomeniți Eroii neamului românesc!

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană? Ziua Eroilor și Înălțării Domnului sunt sărbătorite la 40 de zile de la Paște. Ziua Eroilor amintește de eroii porului român, care au servit în armată, pe câmpurile de luptă, și care și-au pierdut viața pe front.

Ziua Eroilor este comemorată anul acesta joi, pe 2 iunie, atunci când creștinii prăznuiesc și Înălțarea Domnului.

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor

În România, Ziua Eroilor este sărbătoare națională în România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care și-au pierdut viața pe fronturile de luptă. Astfel, prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți.

În ziua de 2 iunie, se pomenesc eroii români la praznicul Înălțării Domnului, hotărâre luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, ulterior fiind considerată Sărbătoare Națională Bisericească.

La Sfânta Liturghie săvârșită în Bisericile Ortodoxă sunt pomeniți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului

român.

Citeste si: Ziua Eroilor 2022. Ce activități vor organiza autoritățile din România

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Ce este bine să dai de pomană de Ziua Eroilor 2022?

De Ziua Eroilor, credincioşii obișnuiesc să împartă ouă roșii. Pe lângă, ouăle roșii, oamenii pun în pachete pască, plăcintă, pâine și vin. De asemenea, nu lipsește nici cozonacul proaspăt sau alte alimente.

De asemenea, este important ca pachetul care se dă de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie, mai ales că este Ziua Eroilor Neamului Românesc.

Însă, important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de către preot, să se împartă din suflet și să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Sărbătoare 2 iunie 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

Citeste si: Sărbătoare 2 iunie 2022: Ce nu este bine să faci de Înălţarea Domnului?

De această sărbătoare trebuie să gândești pozitiv, să fii liniștit și să împarți cât mai multe lucruri către cei nevoiași.

Totodată, de Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora sunt făcute praznice de pomenire.

Astfel, clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Mai mult, mormintele rudelor se împodobesc cu frunze de paltin în această zi.

În felul acesta răposații se vor odihni în pace și strigoii vor fi alungați din cimitire.

Tradiția creștină amintește că în această zi, cerurile sunt deschise, iar sufletele morților, care au venit în ziua de Paște la casele în care au trăit o viață întreagă, se înalță din nou la cer. Se mai crede că alimentele date de pomană în ziua de Înălțare și Ziua Eroilor reprezintă merindele necesare pentru călătoria de întoarcere.

Citeste si: Mesaje de Înălţarea Domnului 2022: Urări creştine pentru ziua de 2 iunie


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...