Când va ajunge vaccinul anti-coronavirus în România? O veste excelentă!

Şeful Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie, "în cel mai fericit caz".

Author: Mircea Pop luni 23 noiembrie 2020 , 07:56

Când va ajunge vaccinul anti-coronavirus în România? O veste excelentă!
Când va ajunge vaccinul anti-coronavirus în România? O veste excelentă!
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare.

În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

Cine vor fi primii români vaccinați

El a precizat că din aceste doze probabil vor fi vaccinaţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială şi va începe vaccinarea celei de-a doua categorii, formată din persoanele în stare de vulnerabilitate din punct de vedere medical: vârstnici, bolnavi cronici. El a menţionat că personalul din învăţământ va fi considerat ca fiind parte a personalului din infrastructura critică, urmând a fi vaccinat în a doua tranşă. 

Citeste si: OMS, anunț important despre rezistența antimicrobiană

Principalul centru de stocare va fi Institutul Cantacuzino, iar pe lângă acesta vor exista alte şase centre, în sediile a şase spitale militare unde sunt congelatoare care asigură temperaturi de minus 80 de grade Celsius.

"Toate aceste facilităţi există, ele urmează să fie distribuie în centrele regionale.(...) avem toată capacitatea de stocare în condiţiile unui vaccin de minus 80 de grade atunci când acesta va fi disponibil”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe

Gheorghiţă a precizat că vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe, la nivelul spitalelor, şi centre de vaccinare mobile, de tip caravană, care vor asigura vaccinarea în mediul rural, dar şi vaccinarea angajaţilor care asigură mentenanţa infrastructurii considerate critice. 

Citeste si: Fiul cel mare al lui Donald Trump, diagnosticat cu COVID-19

În ceea ce priveşte procesul de vaccinare, va exista un personal medical care va face triajul, un medic şi un asistent care vor efectua vaccinarea, şi un al treilea tip de personal care introduce datele în sistem. Va fi şi o altă categorie de personal, care va asigura protecţia echipelor de vaccinare. Acest tip de personal va putea include medici din şcoli, dar şi rezidenţi care să îşi desfăşoare activitatea sub coordonarea medicilor. 

Citeste si: Când se vor ridica restricţiile în Europa?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si