OMS, anunț important despre rezistența antimicrobiană

Fenomenul mondial de rezistenţă antimicrobiană, la fel de periculos ca o pandemie, ameninţă să distrugă un secol de progres medical, a alertat, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Author: Alina Raducu vineri 20 noiembrie 2020 , 20:49

OMS, anunț important despre rezistența antimicrobiană
OMS, anunț important despre rezistența antimicrobiană
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rezistenţa la antimicrobieni apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă efectelor medicamentelor, între care antibioticele, ceea ce face ca infecţiile obişnuite să fie mai dificil de tratat şi să crească

riscul de răspândire a bolilor, a formelor grave de infecţie şi deces.

Cu ocazia Săptămânii mondiale a conştientizării a rezistenţei la antibiotice (18-24 noiembrie), OMS, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), a lansat vineri un grup de înalt nivel "însărcinat să combată criza de accelerare a rezistenţei la medicamente".

Acest grup va aduna şefii de stat, miniştri şi lideri de companii şi organizaţii ale societăţii civile

Cei doi co-preşedinţi sunt premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, şi omologul său din Barbados, Mia Mottley

"Rezistenţa antimicrobiană poate părea mai puţin urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă",

a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Rezistenţa antimocrobiană este "una dintre cele mai mari ameninţări sanitare din epoca noastră care ameninţă să distrugă un secol de progres medical şi să ne lase fără apărare contra infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor", a precizat el.

Cât de periculoasă poate fi rezistența antimicrobiană?

Antimicrobienii sunt arme esenţiale pentru a lupta contra bolilor la oameni, animale şi plante. Acestea includ antibiotice, antivirale, antifungice şi antiparazitare.

Citeste si: Pfizer cere autorizarea de urgenţă a vaccinului anti-COVID-19

Factori multipli- printre care folosirea excesivă a medicamentelor la oameni, pentru creşterea animalelor şi agricultură, precum şi lipsa de acces la apă potabilă, la salubritate şi la igienă au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, a estimat OMS.

"Deşi antibioticele sunt un element-cheie, rezistenţa antimicrobiană include, de asemenea, rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate", a mai adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si