VIDEO | Raed Arafat: „Bucureștiul și județul Ilfov NU vor intra în carantină”

Vineri, după ședința grupului tehnico-științific, va avea loc și o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care va lua o decizie. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi seara, la un post TV că decizia de a carantina Bucureștiul trebuie să se ia la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP, pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. 

Author: Razvan Ilie vineri 15 octombrie 2021 , 09:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE 16:40  -  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat vineri că municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov nu vor fi carantinate, aşa cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică, precizând, însă, că vor fi întărire măsurile de control şi este posibil să fie luate alte decizii peste cele care există în prezent.  

”Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului Tehnico-Ştiinţific în cadrul căruia ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a Bucureşti-Ilfov. Hotărârea votată în majoritate în cadrul grupului a fost de a propune de a nu se carantina Bucureşti-Ilfov, asta va fi propunerea care va merge către CNSU şi care, în cursul zilei de astăzi, va fi prezentată miniştrilor şi membrilor CNSU şi premierului.

1. De a nu se institui măsura. 2. De a se întări toate măsurile de control şi de implementare, de inspecţie a măsurilor care există până acum. 3. Propunerea de a abilita Grupul Tehnico-Ştiinţific şi INSP de a veni cu măsuri suplimentare dacă se impune, pe care să le propunem CNSU spre adoptare. Deci măsuri suplimentare peste cele care există acuma, dar asta nu se va face astăzi, urmează să fie subiectul unor discuţii şi să fie prezentat CNSU într-o altă dată”, a declarat Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă.  

Simona Pîrvu, de la Institul Naţional de Sănătate Publică, a explicat în cadrul conferinţei că instituţia pe care o reprezintă a mai făcut de-a lungul timpului propuneri şi nu toate au fost preluate de către autorităţi, precizând că specialiştii INSP nu cunosc toate datele care duc la luarea unei decizii de carantinare, doar pe cele medicale. 

“Institutul Naţional de Sănătate Publică, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi de faptul că măsurile stabilite pentru zona Bucureşti, metropolitană Bucureşti, nu au fost suficiente sau suficient de eficiente, a propus măsura carantinei. De la propunere până la adoptarea unei decizii sunt o serie de paşi care trebuie urmaţi şi care sunt foarte clar reglementaţi. Scopul propunerii a fost de supune aceasta în cadrul discuţiei Grupului Ştiinţifico-Tehnic şi a înainta decidenţilor o serie de propuneri care să fie analizate şi care să stea la baza deciziilor ulterioare. Dar, INSP a formulat propuneri de-a lungul pandemiei care nu au fost întotdeauna preluate în totalitate deoarece noi suntem instituţie profesională de sănătate publică, nu avem toate datele şi nu cunoaştem toate datele care ar putea duce la o concluzie finală”, a transmis Simona Pîrvu, în cadrul conferinţei de presă.

Ea a mai afirmat că tendinţa de creştere a cazurilor de COVID este în continuare de creştere, iar situaţia epidemiologică este una fără precedent de la începutul pandemiei. 

“În ultima săptămână se observă o uşoară încetinire a creşterii numărului de cazuri, asta nu înseamnă că suntem în descreştere, tendinţa este în continuare de creştere. Situaţia epidemiologică este una fără precedent şi este una gravă, cum nu a fost de la începutul pandemiei, dar încetinirea vitezei  creşterii numărului de cazuri se poate pune pe seama faptului că populaţia a înţeles să răspundă şi să aplice poate mai riguros regulile şi măsurile impuse până acum. De asemenea, am observat o creştere a adresabilităţii populaţiei pentru vaccinare cu prima doză şi subliniem în continuare faptul că este singura cale pentru a depăşi situaţia în care ne aflăm”, a declarat reprezentantul INSP.

UPDATE. Grupul tehnico științific a respins vineri dimineața propunerea de carantinare a Capitalei și Județul Ilfov înaintată de INSP. Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) urmează să confirme sau nu această decizie.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a declarat, joi seara, că, în opinia sa, carantinarea Capitalei și a județului Ilfov este greu de implementat, fiind vorba despre 3-4 milioane de oameni și cea mai importantă zonă economică a țării.

Citeste si: Raed Arafat, informații noi despre accesul în magazine cu certificatul COVID

"A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore. Încă suntem în termen. Mâine (n.r. vineri) am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu", a declarat Raed Arafat.

Citeste si: Premierul interimar Florin Cîțu: "Nu luăm în calcul carantinarea Capitalei"

Ședință CNSU pentru propunerile venite de la INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a propus Comitetului pentru Situații de Urgență carantinarea Bucureștiului și Ilfovului, unde rata de incidență a depăși 15 cazuri la mia de locuitori. 

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat, joi seara, că INSP a recomandat carantinarea zonală București-Ilfov, iar vineri se va discuta această propunere în grupul tehnico-științific și ulterior în ședința CNSU.

„Vineri, acest lucru se va discuta, urmând să vedem ce spun specialiștii”, a precizat Cseke Attila la Digi24.

Citeste si: A treia doză de vaccin Moderna, recomandată pentru persoanele de peste 65 de ani

Raed Arafat: Nu cred că se va ajunge la carantinarea Capitalei

Șeful DSU a precizat că, din punctul său de vedere, nu crede că se va ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov. "Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

”Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles", a mai spus Arafat.

Citeste si: Raed Arafat, informații noi despre accesul în magazine cu certificatul COVID

Premierul interimar Florin Cîțu: "Nu luăm în calcul carantinarea Capitalei"

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, că nu se ia în calcul carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, unde rata de infectare a depăşit 15 la mia de locuitori, dar se discută despre introducerea certificatului verde ”la orice activitate economică unde intrăm în contact cu persoane”.

Premierul interimar Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, după terminarea ședinței de Guvern de joi,  dacă ia în calcul carantinarea Bucureștiului  sau a județului Ilfov, care au cele mai ridicate rate de infectare din țară.

Noul președinte al PNL a respins acest scenariu.

Citeste si:  Dacian Cioloș, premierul desemnat de Iohannis, se întâlnește cu liderii PNL, UDMR și minoritățile

”Nu luăm această măsură în calcul în acest moment. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului, cea de a cere certificatul verde pentru toate activitățile, orice activitate în care intrăm în contact cu persoane”,  a declarat  Florin Cîțu după ședința de guvern.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si