Care este povestea tinerilor din Belarus care luptă în armata Ucrainei:  "Nu voi mai putea să mă întorc în serviciul activ, ca înainte''

Relația dintre Alexander Lukașenko și Vladimir Putin durează de ceva timp. Cei doi se întâlnesc regulat, dar acest lucru creează nemulțumiri pentru opoziția redusă la tăcere de Lukașenko. Acest lucru i-a determinat pe mulți oameni, printre care și oameni de știință și artiști să ceară azil în Ucraina.

Author: Alexandra Bercea sâmbătă 02 iulie 2022 , 15:16

Care este povestea tinerilor din Belarus care luptă acum în armata Ucrainei:  "Nu voi mai putea să mă întorc în serviciul activ, ca înainte''

Care este povestea tinerilor din Belarus care luptă acum în armata Ucrainei:  "Nu voi mai putea să mă întorc în serviciul activ, ca înainte''

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alexei este originar din Belarus. Acesta a fost militar al armatei din Ucraina opt ani, cu o perioadă în care nu a activat.

La două săptămâni după începerea luptelor, a fost accidentat grav, atunci când era într-o patrulă de recunoaștere în apropierea căreia a explodat un obuz rusesc. Alexei învață să meargă în acest moment cu o proteză în loc de picior.

Citeste si: Exerciții militare de amploare în Belarus, lângă granița cu Ucraina 

"În urmă cu două sau trei săptămâni, aveam nevoie de două cârje- nu ca aceasta, ci cârje adevărate, pe care le pui sub brațe.

Acum, mă descurc și fără. Pe asta o folosesc ca pe un baston."  a declarat Alexei.

în prezent, Alexei antrenează recruți. Belarușii s-au alăturat forțelor armate ucrainene de la începutul războiului, încât au format un regiment complet.

După protestele din kiev, Alexei a venit în Ucraina 

"Ucraina este una dintre ultimele țări libere rămase în spațiul fostelor republici sovietice. Dacă și-ar fi pierdut libertatea- dacă protestele de pe Maidan ar fi fost înăbușite- nu ar mai fi fost niciun viitor pentru regiune, nici pentru Ucraina, nici pentru Belarus "a declarat Alexei.

Mulți dintre belaruși au fugit în Ucraina în 2020, după ce președintele Alexander Lukașenko a înăbușit protestele izbucnite în toată țara.

Roscar a participat la protestele din Belarus

"Speram să îl putem înlătura pe Lukașenko de la putere pe cale pașnică. Dar, din păcate, speranțele noastre nu s-au împlinit, iar regimul este încă acolo. Misiunea mea este acum să fac tot ce pot pentru a doborî acest regim"  a declarat Roscar.

 "M-aș putea aștepta cel puțin la o condamnare pe viață, iar în cel mai rău caz, la execuție. Pentru participarea mea la proteste, m-ar putea acuza de extremism, iar acum, pe deasupra, aș fi acuzat că sunt mercenar în război"  a declarat Roscar.

Opiniile din partea liderilor sunt diferite. Aceștia sunt uniți  de opoziția lor față de regimul din Belarus. În 2014, Alexei s-a alăturat pentru prima dată Batalionului Azov, format din naționaliști de dreapta. Din februarie, face parte din regimentul Belarus și spune despre el că este naționalist.

 "Naționaliștii belaruși vor să trăiască într-o țară liberă. Forma de guvernământ- democrație sau altceva- nu este atât de importantă. Important este ca oamenii să poată alege și să se dezvolte așa cum doresc. În acest moment, nu există nicio oportunitate de dezvoltare în Belarus"  a declarat Alexei.

Alexei își începe diminețile cu fizioterapie. Corpul său învață să își păstreze echilibrul fără ajutorul piciorului stâng. La un moment dat va primi o proteză nouă controlată electronic.

Alexei s-ar întoarce pe front dacă ar fi capabil

 "Nu voi mai putea să mă întorc în serviciul activ, ca înainte. Dar sunt multe misiuni pe care le poți face pe front, la diferite tipuri de arme. Dar nu voi mai putea lupta în fosta mea unitate. Din punct de vedere fizic, acest lucru nu mai este posibil."  

Acesta continuă să se antreneze. Este nevoie de mult timp până când se va duce iar pe front.

Citeste si: Rusia, atac cu arme interzise în Marea Neagră, după retragerea din Insula Șerpilor

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si