Ministrul a evaluat pierderile provocate de războiul început de armata lui Vladimir Putin la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro) acesta reprezentând "impactul direct al distrugerilor"   de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. La această sumă colosală se adaugă potrivit ministrului ucrainean și "efectele indirecte ale luptelor"  asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului, notează  Agerpres.

Citeste si: Roman Abramovici şi mai mulți ucraineni ar fi fost otrăviţi la Kiev în timpul negocierilor. Ce simptome au prezentat aceștia

Cu toate acestea, la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai însemnate, cu  "aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse", dar şi  "zeci de gări, de aeroporturi", în valoare de 108,5 miliarde de euro, a adăugat ministrul Iulia Sviridenko.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în cele 33 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, a mai precizat aceasta.

Economia din Ucraina după 33 de zile de război

Iulia Sviridenko, care deţine atât funcția de ministru al economie cât şi funcţia de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracţie estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro

Citeste si: Klaus Iohannis a decis! Decretul semnat de președinte- stirileprotv.ro

Citeste si: Primarul din Mariupol cere "evacuarea completă" a orașului

"În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc",  a publicat ministrul Iulia Sviridenko pe pagina sa de Facebook.

"Astfel, Ucraina(...) va cere de la agresor o compensaţie financiară", a mai spus aceasta, " fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina".

Război Ruzia- Ucraina, ziua 33. Cel puţin 5.000 de morţi în Mariupol, de la începutul invaziei, susţin oficialii ucraineni 

Autorităţile ucrainene au declarat pentru AFP că, de la începutul invaziei şi până acum, cel puţin 5.000 de oameni şi-au pierdut viaţa doar în Mariupol. 

Soldații lui  Vladimir Putin  îşi continuă agresiunea armată, în timp ce forțele ucrainene contraatacă şi recâştigă mai multe oraşe, inclusiv la est de Harkov şi la nod-est de Mariupol.

Citeste si: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunţă o relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitală

Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro

Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro

Citeste si: Cine sunt membrii POT: Partidul bagă în Parlament foști angajați MAI, rezerviști din MApN și indivizi cu probleme penale- antena3.ro

În ciuda faptului că Rusia a anunţat că își va concentra invazia spre est, forțele militare ale Federației Ruse au lovit cu rachete Liovul, iar primarul din Cernihiv afirmă că oraşul din nordul Ucrainei este complet încercuit de forţele ruse.

Începând de astăzi, timp de trei zile, atenţia se îndreaptă spre Turcia, acolo vor avea loc noi runde de negocieri, în format fizic, între Rusia şi Ucraina. Până acum, discuţiile între cele două părţi au avut loc în Belarus. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că nimeni nu va putea ascunde interesele Ucrainei în birouri politice şi a subliniat că ţara sa îşi doreşte pacea   "fără întârziere".

Citeste si: Afișarea literei „Z” ar putea fi considerată infracțiune în Germania


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si