Care sunt cele mai rapide trenuri din lume și pe ce rute circulă cu peste 300 km/h

Și la nivel de siguranță, dar și de confort, trenurile au reprezentat întotdeauna o alternativă la transportul rutier și la cel aerian.

Author: Petru Luca luni 28 septembrie 2020 , 20:09

tren
Chinezii dețin cele mai rapide două trenuri din lume
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Și la nivel de siguranță, dar și de confort, trenurile au reprezentat întotdeauna o alternativă la transportul rutier și la cel aerian. Cum tehnologia a lucrat cu folos și în industria transportului feroviar, au apărut garnituri de mare viteză, care satisfac și cele mai exigente gusturi

în materie de comoditate, confort și rapiditate. Iată în rândurile de mai jos care sunt cele mai rapide 5 trenuri din lume.   

Pe primul loc se situează Shanghai Maglev, care operează în China și care poate atinge amețitoarea viteză de 430 de kilometri pe oră. Folosind tehnologia levitaței magnetice, garnitura- inaugurată în 2004 -  străbate cu precădere o distanță foarte scurtă, de circa 25 de kilometri, între aeroportul internațional din Shanghai și stația de metrou Longyang. 

Citeste si: VIDEO- Metroul din Drumul Taberei a pornit la drum. Iohannis: Legenda amânărilor

Pe poziția secundă se găește tot un tren made by China, Harmony CRH, care aleargă cu 380 de kilometri pe oră pe anumite pasaje de pe rutele Beijing- Shanghai și Wuhan- Guangzhou.

Conceput ca un tren electric fără vibrații, Harmony CRH a bifat la un moment dat și recordul absolut de viteză- 486 de km/oră- dar în perioada curselor de probă a garniturii, în 2010. 

Cele mai rapide trenuri din lume operează în China, în Italia și în Spania 

Europa intră în clasament abia pe locul 3, cu AGV Italo, care operează pe coridorul tradițional Napoli- Roma- Florența- Bologna- Milano. În aprilie 2007, cel mai modern tren de pe continent a atins pe un segment viteza uluitoare de 574 de km/oră. În prezent, viteza maximă a trenului este de 360 de km/oră.  

Trenuri
Trenurile din China ating lejer viteza de 350 km/oră

Pe locul 4 se remarcă spaniolii, cu produsul Siemens Velaro, care dezvoltă o viteză de 350 de kilometri/oră, cu un vârf de 400 de km/oră. De obicei, trenul de mare viteză operează pe ruta Madrid- Barcelona. 

Topul este încheiat tot de spanioli, cu al lor Talgo 3500, care leagă capitala Madrid de Barcelona și de Valladolid. Poreclit ”Pato” (rața Spaniei), datorită părții frontale care aduce cu ciocul unei rațe, trenul dezvoltă o viteză maximă de până la 365 de kilometri/oră. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si