În ultimii ani numarul persoanelor care au optat pentru centrale termice de apartamente este tot mai mare, iar acest lucru este cumva firesc daca privim din perspectiva raportului dintre confortul oferit de aceste centrale si eficienta lor din perspectiva costurilor. Pe piata centralelor termice fiecare persoana interesata in a apela la un astfel de sistem de incalzire pentru apartamentul sau poate opta pentru diferite modele si tipuri de centrale termice: centrale care functioneaza pe gaz, centrale electrice si centrale care functioneaza pe baza de combustibil solid precum lemn, carbune sau peleti.

Fiecare dintre aceste tipuri de centrale aduce diferite beneficii si avantaje.

Citeste si: Importanța utilizării energiei solare și de ce avem nevoie de panouri solare!

Primul pas pas pe care trebuie să-l faceţi, atunci când doriţi să vă montaţi o centrală termică, este acordul de proiect de la distribuitorul de gaze Pentru aceasta, vă trebuie un formular tip de la distribuitor în care trebuie să cereți acordul a cel puțin 50% plus unu dintre vecinii care au deja centrală, datele personale şi o copie după buletinul sau cartea de identitate a proprietarului de apartament. Primul pas vine şi cu un cost de circa 1.800 de lei, funcţie de distribuitor. Etic ar fi să-i şi despăgubiţi pe toţi cei care au deja centrală în bloc, pentru că şi costurile lor cu instalaţia trebuie să se amortizeze. Sumele pentru fiecare vecin le puteți găsi la preşedintele asociaţiei de locatari. Acordul durează aproximativ două săptămâni.

Alegerea unei centrale termice pe gaz în condensare este inspirată, cel puțin în acest moment, datorită prețului acceptabil al gazului și a faptului că aceasta folosește nu numai energia eliberată la ardere, ci și căldura

suplimentară obținută prin condensarea vaporilor de apă conținuți de gazele arse, reducându-se astfel consumul de energie.

Centralele termice în condensare conform noilor norme ErP nu pot avea o clasă de eficiență mai mare de A, asemănătoare cu cea de la electrocasnice, dar rămân o variantă confortabilă și economică cu o eficiență de aproape 99%.

Randamentul centralei termice pe gaz în condensare este calculat ca putere calorifică netă și reprezintă cantitatea totală de căldură sensibilă eliberată în timpul combustiei de un metru cub de gaze.

Un metru cub de gaze are o cantitate de energie calorifică netă de circa 10 kWh/mc. Randamentul centralei calculat după puterea calorifică netă nu poate fi mai mare de 99,99%.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La calculul puterii totale se ia în considerare și căldura latentă a vaporilor de apă din gazele de ardere. Un metru cub de gaze conține 1,7 litri de apă, iar 1 litru de apă condensată conține o cantitate de căldură latentă de aproape 0,6 kWh, de unde rezultă că pentru un metru cub de gaz sunt: 1,7 litri x 0,6 kWh= 1 kWh caldura latenta care se adaugă la cei 10 kWh/mc.

Pentru o centrală termică pe gaz în condensare de 24 kWh, consumul de gaz la capacitate maximă este de aproape 2,4 mc/h.   Consumul orar x nr. de ore de functionare/zi x numarul de zile/luna= consumul de gaz /luna.

Potrivit specialiștilor, centralele termice în condensare sunt o alegere bună și eficientă pentru încălzirea locuințelor și rămân una dintre opțiunile cu costurile cele mai reduse pe perioada exploatării. 

O centrală termică înseamnă o investiție pe termen lung

Daca in urma cu multi ani foarte multa lume considera ca centralele termice de apartament reprezinta un cost suplimentar care nu isi are acoperire, trebuie spus ca incet dar sigur tot mai multi romani au realizat faptul ca o centrala proprie pentru incalzirea locuintei inseamna de fapt o investitie.

Iar aici vorbim despre o investitie in ceea ce inseamna confortul termic de care ne bucuram pe timpul iernii, de investitia in usurinta de a intretine si de a folosi centrala termica, dar si o investitie din punct de vedere al costurilor cu consumul de agent termic.

 Chiar daca investitia financiara initiala atunci cand vine vorba despre montarea unei centrale termice este una considerabila, trebuie spus ca pe termen mediu si lung aceasta investitie este amortizata. Centralele termice moderne ofera un randament foarte bun atunci cand vine vorba despre incalzirea apartamentelor chiar si in zilele geroase.

Prin prisma tehnologiilor moderne centralele termice sunt extrem de eficiente si au un consum redus de agent termic. Cu alte cuvinte, fie ca optam pentru centrale pe gaz, centrale electrice sau centrale pe lemne, vom putea beneficia de confort termic la costuri reduse.

Centralele termice pot fi achiziționate la prețuri accesibile

Avand in vedere faptul ca achizitionarea si montarea unei centrale de apartament poate genera costuri semnificative, este important de stiut faptul ca in oferta de astfel de sisteme de incalzire fiecare client poate gasi o mare varietate de modele, tipuri, brand-uri si preturi.

Prin urmare, indiferent daca iti doresti cea mai moderna centrala termica avand chiar si functii smart ori daca vrei o centrala care sa asigure confortul termic pe durata iernii fara a fi neaparat cea mai moderna, poti gasi astfel de modele de centrale termice in numeroasele magazine de specialitate.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

In cazul centralelor pe combustibil solid discutam despre centrele pe lemne, centrale pe peleti sau cele care functioneaza pe carbune. Acestea sunt adesea optiunea acelora care locuiesc la case si care au nevoie de incalzirea unei suprafete mai mari.

De cealalta parte, in cazul persoanelor care au nevoie de o centrala pentru apartament, acestia opteaza cel mai adesea pentru centrale pe gaz sau pentru centrale electrice. In cazul in care locuiesti in zone in care gazul nu este disponibil, atunci cea mai eficienta investitie este intr-o centrala termica pe energie electrica.

Chiar daca la inceput investitia intr-o centrala termica este una considerabila, trebuie spus ca investitia se amortizeaza mult mai bine comparativ cu alte sisteme de incalzire de tipul caloriferelor electrice, caloriferelor pe ulei, radioatoarelor sau convectorului. 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si