Deși organismul are nevoie de lumină naturală, pentru a obține necesarul de vitamina D, prea multă expunere la soare poate afecta în mod negativ corpul, iar pielea are cel mai mult de suferit din această cauză.
Citeste si: Băile de soare: despre riscuri și beneficii
Lumina este formată din particule electromagnetice, care călătoresc în unde și sunt grupate în mai multe categorii: raze gamma, raze X, raze ultraviolete (UV), lumină vizibilă, lumină infraroșie și unde radio.
Toate aceste lungimi de undă alcătuiesc spectrul electromagnetic.
Care sunt pericolele expunerii prelungite la soare?
Pericolul imediat îl reprezintă arsurile solare, însă, pe termen lung, timpul petrecut în bătaia razelor ultraviolete poate fi factorul declanșator pentru apariția petelor pigmentare, a liniilor fine și a ridurilor. Însă, cea mai gravă problemă de sănătate care poate apărea ca urmare a expunerii prelungite la soare este cancerul de piele.
Radiația ultravioletă (UV) face parte din energia naturală produsă de soare. Cu toate că există trei tipuri de raze ultraviolete (UVA, UVB și UVC), doar două dintre ele pot deteriora celulele pielii.
Razele UVA reprezintă aproximativ 95% din radiația ultravioletă care ajunge pe pământ și sunt responsabile, cu precădere, pentru apariția arsurilor solare, întrucât pătrund profund în piele.
Pe de altă parte, razele UVB sunt responsabile pentru dezvoltarea cancerului de piele.
Acestea pătrund în straturile exterioare ale pielii.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro
Citeste si: Solstiţiu de vară 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii respectă românii
Cea de-a treia categoria, UVC, nu afectează oamenii, deoarece stratul de ozon al pământului blochează acest tip de raze.
Pe de altă parte, lumina albastra, cunoscută și sub numele de lumină vizibilă de mare energie, pătrunde adânc în piele și poate provoca schimbări la nivel celular.
Lumina albastră este emisă atât de soare, cât și de dispozitivele digitale moderne și se numără printre cauzele îmbătrânirii premature a pielii, pentru că provoacă apariția ridurilor și a petelor pigmentare.
Care sunt metodele de prevenire a daunelor solare?
Evitarea expunerii la soare este cea mai eficientă metodă de a preveni daunele solare. Însă, de multe ori acest lucru este imposibil. Drept urmare, câteva măsuri de protecție sunt necesare înainte de a ieși din casă.
Pe de o parte, folosirea produselor cu factor de protecție solară este o necesitate. Mai mult decât atât, protecția trebuie aplicată pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul cald. Specialiștii recomandă ca produsele cosmetice folosite să aibă un număr de factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30. Acesta indica nivelul de protecție împotriva razelor UVB. În același timp, pe etichetă, ar trebui să existe și mențiunea „spectru larg de protecție“, ceea ce înseamnă că produsele respective oferă protecție împotriva razelor UVA.
Citeste si: Din cauza prețurilor mari, este suficient ulei la raft, dar nu mai sunt cumpărători
Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro
Citeste si: Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani- radioimpuls.ro
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro
De asemenea, este bine să eviți soarele în mijlocul zilei, în intervalul 10.00-15.00, deoarece razele ultraviolete sunt foarte puternice în această perioadă.
Un alt mijloc eficient de protecție împotriva razelor ultraviolete și a luminii albastre emise de soare este prin intermediul vestimentației. Cămășile și bluzele cu mâneci lungi, precum și pantalonii, rochiile și fustele lungi pot oferi protecție împotriva radiațiilor. Pălăriile cu boruri largi și ochelarii de soare cu filtru UV protejează tenul și contribuie la reducerea riscului de apariție a petelor pigmentare și a ridurilor, mai ales în jurul ochilor.
Citeste si: 5 metode prin care locuința va fi mai luminoasă
Pielea folosește lumina soarelui pentru a produce vitamina D, care este importantă pentru menținerea organismului sănătos, de aceea plimbările în natură, în timpul zilei, sunt indicate. Totodată, lumina este necesară pentru reglarea ritmului circadian. Dar există un dezavantaj: lumina soarelui poate provoca daune majore pielii. Soluția pentru a te bucura de beneficiile luminii naturale, fără să ai de suferit, este să limitezi expunerea la soare și să folosești mijloace de protecție adecvate.