Care sunt motivele pentru care poți ieși din casă după ora 23.00

Începând de luni, 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile, circulația pe timpul nopții va fi interzisă după ora 23.00. Sunt totuși excepții care îți permit să ieși din casă fără să primești amendă, dacă notezi acest lucru pe Declarația pe proprie răspundere.

Razvan Ilie, vineri 06 noiembrie 2020 , 17:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raed Arafat a explicat care sunt detaliile legii care

vizează "limitarea deplasărilor între orele 23,00 şi 5,00", cu anumite excepţii. Românii pot ieși din casă pentru unul dintre următoarele motive: deplasările în interes profesional, deplasări pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave.

Un alt motiv care poate fi în mod justificat trecut pe Declarația pe proprie răspundere este situația unui deces survenit în familie, caz nedorit de nimeni.

Citeste si: Horoscop 7 noiembrie 2020. Schimbări uriaşe pentru patru zodii!

Raed Arafat: Adeverință de la angajator sau declarație pe propria răspundere

"Poate lumea spune: 'de ce între orele 23,00 şi 5,00?' Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, petreceri, chiar poate afară, deci... Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact, şi aici aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare, noaptea, a mobilităţii.

Şi aici va fi restricţionarea între orele 23,00 şi 5,00, cu excepţii, în baza unor documente justificative- fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere", a declarat vineri Raed Arafat.

Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui

Citeste si: "Așteptăm primele rezultate peste 2-3 săptămâni". Klaus Iohannis, anunț despre posibilitatea unui "lockdown" după alegeri

"Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu

dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit", a mai spus Arafat.

Carantină România noiembrie 2020: Lista completă a restricţiilor care se aplică de luni

Carantină România noiembrie 2020. Începând de luni, 9 noiembrie, România intră în carantină partială. Iată lista completă a restricţiilor pe care autorităţile le impun: Ce avem şi ce nu avem voie să facem?

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune, pentru evitarea și limitarea răspândirii coronavirusului ca începând cu luni, 9 noiembrie, masca să fie obligatorie pe tot teritoriul României, să fie

instituite restricţii de circulaţie noaptea, cursurile în învățământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21:00.

Începând de luni, 9 noiembrie, România intră în carantină partială

Totodată, CNSU anunţă și ca pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Astfel, toate aceste măsuri ar urma să fie valabile 30 de zile.

Principalele propuneri din hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare  necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  sunt următoarele:

-  instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile. 

- toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi să aibă obligaţia organizării activităţii şi desfăşurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmăreşte de prefecţi şi de către Inspecţia Muncii. 

Citeste si:   Se închid sau nu graniţele României, după noile măsuri anunţate joi seara de Iohannis şi Orban?

-  în toate localităţile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem on-line.  

Circulaţia pe timp de noapte va fi restricţionată

în toate localităţile din România, să fie  interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei /gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Carantină România noiembrie 2020.  Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza  legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

- deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. 

Vezi aici  tot documentul integral.

Citeste si:   Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: „Începe campania electorală, va fi în condiții speciale și stricte”

În carantină sunt interzice petrecerile

-  interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. 

-  suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, Se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.  

Pentru spaţiile exterioare în care se desfăşoară activităţi de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care au fost amenajate şi pot fi asimilate spaţiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile următoarele reguli şi măsuri:

- activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

Citeste si:   Tăriceanu, avertisment dur: "Ce vom găsi peste 30 de zile, când lockdown-ul se va termina? O ţară în ruină, cu un şomaj la cer"

- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Carantina impusă în România în noiembrie 2020 închide magazinele la ora 21:00

De asemenea, CNSU propune instituirea obligaţiei pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00- 21.00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00- 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Citeste si:   Piețele agroalimentare se vor închide. Ce a declarat premierul Orban

Carantină România noiembrie 2020.  Unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Bilanț coronavirus 10 aprilie 2021: Numărul pacienților internați la ATI a depășit... Bilanț coronavirus 10 aprilie 2021: Numărul pacienților internați la ATI a depășit recordul. Câte persoane au murit
spotmedia.ro
Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație... Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare. Fără stres. Și fără țigări
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă
infoactual.ro
Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR! Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR!
infoactual.ro
Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină... Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină negativă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si