Carnea, laptele și ouăle se scumpesc. Cât vor scoate românii din buzunar pentru achiziția acestor alimente

Românii au noi motive de îngrijorare pentru începutul acestui sezon rece. Carnea, laptele și ouăle se scumpesc, iar românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru a duce un trai decent. Iată cum va arăta următoarea perioadă.

Author: Ana-Maria Costea miercuri 21 septembrie 2022 , 17:33

Carnea, laptele și ouăle se scumpesc. Cât vor scoate românii din buzunar pentru achiziția acestor alimente
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Începutul acestui nou sezon rece nu pare a fi unul promițător pentru majoritatea românilor.

Alimentele de bază se scumpesc, ceea ce înseamnă că aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a duce un trai decent. Unul dintre factorii care au contribuit la scumpirea alimentelor este chiar costul producției ambalajelor, astfel încât acest lucru se va reflecta în prețul final al produsului.

Citește si: Modalitatea prin care Klaus Iohannis își reduce factura la curent. Ce aparate scoate din priză și ce recomandări are pentru populație

Ce părere au producătorii locali

„În ultima perioadă, încă primim semnale din partea producătorilor de materii prime că ar exista din nou riscul să înceapă să avem niște comunicări de majorări de costuri ale materiilor prime"

, a povestit un producător de lapte pentru antena3.ro

Conform notificării menționate de producătorul de lapte, ambalajele vor fi mai scumpe cu 15% începând cu această lună, lucru care va genera noi scumpiri pentru industria lactatelor. 

„Poate chiar s-a dublat prețul la ambalaje față de ce era anul trecut și prețul la ambalaje influențează și el prețul de vânzare în magazin. De la 1 octombrie, v-am spus, cine poate să vândă sub 3 lei o să dea faliment, cine nu poate... Cine vinde peste 3 lei o să reziste. Cine vinde sub 3 lei nu mai rezistă", spune un alt producător.

În prezent, un borcan de 720 de mililitri are prețul de 2,5 lei. Anul trecut același borcan avea prețul de circa 1 leu, adică de două ori mai ieftin. Un factor declanșator al acestor scumpiri îl reprezintă și războiul din Ucraina, care era un furnizor important. Astfel, piața din România a fost nevoită să se reorienteze spre alte țări. 

În acest caz, fermierii estimează majorări de 50% la carnea de porc, 30% la produse lactate, precum și de 20% la ouă.

Citește si: Prețul unei franzele în România. Scumpiri pe bandă rulantă în țara noastră

Carnea, laptele și ouăle se scumpesc. Cât vor scoate românii din buzunar pentru achiziția acestor alimente

Ce părere au fermierii

Un alt motiv pentru care alimentele de bază vor fi mai scumpe, este reprezentat de secetă.

„Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, spune un fermier, potrivit tomisnews.ro

„Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20-30% la sută la ulei”, spune un alt fermier.

Citește si: Cât costă o vacanță de Crăciun în 2022. O persoană trebuie să achite între 200 și 300 de lei pe noapte

Ce prețuri vom avea la rafturi 

Daca în prezent 1 kg de ceafă de porc costă 32 de lei, după scumpirea cu 30% va ajunge să coste 41 de lei. În acest moment, 10 ouă costă 12 lei la raft. După o scumpire de 20%, acestea vor costa 14 lei. În cazul laptelui, după o scumpire cu 30%, de la 9 lei, acesta va ajunge să coste 11 lei.

Citește si: Tot ce trebuie să facă românii când primesc facturi uriașe la energie electrică! Ghidul cu proceduri, cui se adresează și când ar pot acționa în instanță| EXCLUSIV


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si