Cat a platit statul roman pentru sistemul RO-ALERT, care i-a speriat pe romani zilele acestea?

RO-ALERT, sistemul de alerta pentru telefoanele mobile, a „reusit” sa-i sperie pe romani inca din primele zile de utilizare.

Webeditor: A.N. Author: Radu Constantin miercuri 26 septembrie 2018 , 15:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Testele realizate in ultimele zile de sistemul RO-ALERT i-a speriat putin pe romanii care nu stiau exact despre ce este vorba. Au existat cazuri in care utilizatorii au primit chiar si 4-5 mesaje de alerta consecutive, lucru care a declansat o adevarata polemica pe site-urile de socializare. Partea buna este ca sistemul pare sa fie eficient, in situatii de urgenta.

Cat a costat insa statul roman implementarea acestui sistem?

Bugetul initial stabilit printr-o dispozitie a Guvernului Romaniei, la sfarsitul anului trecut, a fost de 30,4 milioane lei. Licitatia a fost insa castigata de un operator de telefonie mobila care a venit cu o oferta de aproximativ 17,4 milioane lei, respectiv 3,7 milioane euro.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Operatorul a furnizat echipamentele si softul necesar implementarii proiectului RO-ALERT, care este operat de catre Ministerul Afacerilor Interne prin Departmentul pentru Situatii de Urgenta si Inspoectoratul General pentru

Situatii de Urgenta, in scopul difuzarii mesajelor de avertizare a populatii in situatii de urgenta. Suportul tehnic este asigurat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

 Cum functioneaza sistemul RO-ALERT?

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast şi funcţionale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afişa conţinutul mesajului de avertizare în mod automat.
Modul de afişare a mesajului şi sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcţie de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicaţii pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveţi servicii de tip abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT. În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de tip RO-ALERT.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si