În contextul actualelor scumpiri masa de Crăciun ar putea fi mai gol față de celilalți ani. Potrivit estimărilor realizate de specialiști din industria alimentară, preparate pentru masa de Crăciun s-au scumpit cu 15% comparativ cu anul 2021.

Iată cât costă cozonacul de Crăciun în acest an!

preț cozonac de crăciun 2022

Cât costă un cozonac de Crăciun în 2022?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Cât costă un cozonac pentru masa de Crăciun?

Cum în ultimele prețuri tuturor alimentelor și serviciilor au crescut semnificativ pentru buzunarele românilor  și prețul pentru un cozonac din comerț sa mărit.

Pe măsură ce nu apropiem de perioada Crăciunului, prețurile sunt tot mai crescut și se așteaptă ca acestea să crească până la 25%. 

Inflația ar putea ajunge la 16% în ultima lună din an.

Chiar dacă îl cumpărăm direct din patiserie sau îl preparăm la noi acasă, cozonacul are prețuri mari, deoarece toate ingredientele de bază s-au scumpit în ultima perioadă, în toate supermarketurile. De asemenea, în ultima vreme,  prețurile au crescut foarte mult  și la carburanți și îngrășăminte, lucru care va duce în mod automat la majorarea tuturor produselor.

Iar pentru a pregăti un cozonac acasă, ai nevoie de mai multe ingrediente, toate la rândul lor înregistrând sume mai mari de cumpărare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Citește și: Prețurile nu ne intimidează de Crăciun

Cele mai mari scumpiri din ultima perioada s-au înregistrat la:

  • zahăr   (62%)
  • ouă   (6,6%)
  • mălai și unt (4 procente). 
  • ulei (43%)
  • lapte (26,2%)
  • ouă (24,6%)

Pe lângă ingredientele de bază se mai adaugă și nucă, rahatul, stafidele și cacao.

Pentru cei care aleg să cumpere un cozonac cu toate din comerț pentru masa de Crăciun din acest an trebuie să știe că prețurile încep de la aproximativ 100 de lei. În decembrie 2021 prețurile pentru un cozonac începeau de la 87 de lei.

Ingredientele necesare pentru dulciuri s-au scumpit mult

Potrivit INS, zahărul și uleiul sunt  cu 50% mai scumpe, iar făina și untul sunt cu 35% mai scumpe.

„În fiecare an de sărbători noi facem aici cozonaci și într-adevăr, dacă facem comparație cu anul trecut, prețul la materia primă pentru cozonac sa dublat. Prin urmare, acest lucru se va reflecta și în prețul produsului finit”  a explicat Medeea Piron, proprietar cafenea, pentru un post de televiziune cunoscut.

Citeste si: Oana Roman și-a exprimat părerea despre huiduielile aduse lui Babasha la concertul Coldplay: „Suntem un popor rasist, neevoluat, înapoiat. Dacă sunteți oameni evoluați, de ce huiduiți?”- kfetele.ro

Citeste si: Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în România". Liderul formației Coldplay a explicat decizia de a-l invita pe Babasha să cânte alături de ei- radioimpuls.ro

Citește și: Milioane de accesorii pentru Crăciun

La nivelul Uniunii Europene, prețul zahărului este aproape trei ori mai ridicat față de anul trecut.

Potrivit datelor INS, produse pentru cofetărie s-au scumpit semnificativ. Astfel, zahărul a ajuns cu 50% mai scump, Uleiul cu 47% mai scump, făina o găsim la rafturi cu 35% mai scumpă și, de asemenea, untul a atins pragul de 34% scumpire.

Citește și: Prețurile de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției continuă să uimească vizitatorii: „Bătaie de joc”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si