Cât costă un pat ATI? România are 4.000 de paturi de Terapie Intensivă
România trece prin al treilea val al pandemiei Covid-19. În spitale sunt din ce în ce mai puține paturi la Terapie Intensivă. Preţul unui pat ajunge la 11.480 de lei.
România trece prin al treilea val al pandemiei Covid-19. În spitale sunt din ce în ce mai puține paturi la Terapie Intensivă. Preţul unui pat ajunge la 11.480 de lei.
Citeste si: Un spital din România a rămas fără locuri libere la ATI
Un pat la Terapie Intensivă este extrem de important pentru bolnavii COVID-19. Patul reprezintă toate echipamentele necesare pentru tratarea unui bolnav de Sars-Cov-2.
Ventilatorul costă 130.900 de lei și este cel mai scump de pe piață. În prezent, ventilatoarele sunt unele dintre cele mai căutate aparate în tratarea bolnavilor de COVID-19. Ventilatorul reprezintă unul dintre cele mai căutate aparate pentru a trata bolnavii de virusul Sars-Cov-2.
Citeste si: Situație gravă la ATI. În București nu mai este nici un loc liber
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ventilatoarele sunt acele aparate care asigură suportul de oxigen unui pacient intubat. Acestea îi ajută pe pacienți să respire.
O stație de injectomate, mai exact de patru injectomate, costă 42.840 de lei. Această stație este formată din nişte seringi, setate la o anumită oră. Ele injectează tratamentul de care pacienţii au nevoie.
La secțiile ATI este nelipsit monitorul pentru funcții vitale. Un astfel de monitor ajunge până la 10.115 lei. O stație de terapie intensivă ajunge la 200.000 de lei, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro. Un conector sau furtun crește prețul unei secții ATI, astfel valoarea unei staţii de ATI poate ajunge la 60.000 de euro.
Citeste si: Situație-limită în secțiile ATI. Ce au descoperit inspectorii IGSU după tragedia de la Piatra Neamț
În România, încă de la începutul pandemiei COVID-19, autoritățile au mai achiziționat multe paturi ATI. În prezent, spitalele din România numără 4.000 de paturi la Terapie Intensivă, însă numărul pacienților Sars-Cov-2 cresc de la o oră la alta.
„Patul de ATI e o noțiune mult mai complexă.(...) Înseamnă un complex care include aparate de ventilație, monitor, defibrilator, aparate care previn escarele, elecardiografele, injectomate, aparate de dializă" , spune Dorel Săndesc- medic specialist ATI.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în România erau 1.532 de paturi ATI COVID ocupate și zero libere. Numărul de paturi de terapie intensivă este mai mare, însă e nevoie și de ATI pentru alte afecțiuni.